Wiśnie mają cudowne właściwości zdrowotne. Posiadają dużo antocyjanów, które spowalniają starzenie się, przedłużają sprawność psychiczną i fizyczną.
Obniżają poziom złego cholesterolu, wspomagają zwalczanie stanów zapalnych.
Mają więcej żelaza niż jabłka i średnią zawartość wit. C Zawierają garbniki, pektyny i inozyt, znany jako "witamina B8" który zapobiega siwieniu.
Mimo wszelkich zalet nie powinny wiśni jeść osoby cierpiące na
owrzodzenia żołądka i/lub dwunastnicy, chorzy na cukrzycę typu II i
ludzie otyli, bo jej owoce drażnią przewód pokarmowy i wzmagają apetyt.
Proste , a jakie
smaczne - w dodatku łatwe i szybkie do zrobienia. Gdy upały
doskwierają i nie chce się stać przy garach to idealna propozycja na
szybki obiad, może deser.
Składniki
Makaron świderki (może być inny jaki lubicie)
400 g wiśni (u mnie mrożone bez pestek)
1 jogurt naturalny
100-150 ml śmietanki 30%
łyżka skrobi ziemniaczanej
1/4 szkl wody
cukier lub miód ( do smaku)
mięta do dekoracji
Sposób przygotowania
Makaron ugotować wg opisu na opakowaniu.
¾ opakowania wiśni zmiksować (kielich do koktajli) z jogurtem, śmietaną, cukrem. ¼ wiśni włożyć do garnka, podlać odrobiną wody dodać troszkę cukru. Doprowadzić do wrzenia, można chwilkę pogotować. W ¼ szkl wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Wlać do wiśni energicznie zamieszać.
Na talerz wyłożyć makaron, polać koktajlem wiśniowym a na sam wierzch dać frużelinę wiśniową.Udekorować miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz