niedziela, 4 lipca 2021

MAKARON z FRUŻELINĄ WIŚNIOWĄ

Wiśnie mają cudowne właściwości zdrowotne. Posiadają dużo antocyjanów, które spowalniają starzenie się, przedłużają sprawność psychiczną i fizyczną.

Obniżają poziom złego cholesterolu, wspomagają zwalczanie stanów zapalnych.

Mają więcej żelaza niż jabłka i średnią zawartość wit. C Zawierają garbniki, pektyny i inozyt, znany jako "witamina B8" który zapobiega siwieniu. 
Mimo wszelkich zalet nie powinny wiśni jeść osoby cierpiące na owrzodzenia żołądka i/lub dwunastnicy, chorzy na cukrzycę typu II i ludzie otyli, bo jej owoce drażnią przewód pokarmowy i wzmagają apetyt. 


Proste , a jakie smaczne - w dodatku łatwe i szybkie do zrobienia. Gdy upały doskwierają  i nie chce się stać przy garach to idealna propozycja na szybki obiad, może deser.



Składniki

Makaron świderki (może być  inny jaki lubicie)

 400 g wiśni (u mnie mrożone bez pestek)

1 jogurt naturalny

100-150 ml śmietanki 30%

łyżka skrobi ziemniaczanej

1/4 szkl wody

cukier lub miód ( do smaku)

mięta do dekoracji

Sposób przygotowania

Makaron ugotować wg opisu na opakowaniu.

¾ opakowania wiśni zmiksować (kielich do koktajli) z jogurtem, śmietaną, cukrem. ¼ wiśni włożyć do garnka, podlać odrobiną wody dodać troszkę cukru. Doprowadzić do wrzenia, można chwilkę pogotować. W ¼ szkl wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Wlać do wiśni energicznie zamieszać.

Na talerz wyłożyć makaron, polać koktajlem wiśniowym a na sam wierzch dać frużelinę wiśniową.Udekorować miętą.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz