Pstrąg ma delikatne, chude mięso zawierające sporą dawkę kwasów omega-3. Wspomagają one pracę serca, wzmacniają kości oraz chronią przed nowotworami. Ryba ta zalecana jest osobom zmagającym się z chorobami reumatycznymi i osteoporozą. Pstrąg tęczowy jest źródłem fosforu, potasu, magnezu, selenu i wapnia. Posiada również niezbędną dla zdrowia oczu witaminę A oraz witaminę D, która wraz z wapniem dba o nasze kości.
Pstrąg
pieczony z dodatkiem masła i zielonej pietruszki to łatwy i smaczny
przepis na soczystą i aromatyczną rybkę. Podany razem z ćwiartkami
ziemniaków.
Składniki
2 średnie wypatroszone pstrągi tęczowe
cytryna
2-3 ząbki czosnku
30g kostki masła
natka pietruszki
sól
pieprz
Ziemniaki
0,5 kg ziemniaków
3 łyżki oleju
czosnek suszony
2 łyżeczki słodkiej papryki
tymianek
sól morska
Sposób przygotowania
Pstrągi umyć- można oskrobać z łusek (skórka i tak ląduje do kosza wiec zbędny zabieg). Ręcznikiem papierowym osuszyć. Zrobić kilka nacięć na jednym boku pstrąga. Posolić, popieprzyć z w nacięciach i w środku. Czosnek przecisnąć przez praskę i wysmarować nim środek ryby. Pietruszkę posiekać a cytrynę pokroić w plastry i włożyć do każdego pstrąga. Do brzucha rybki oraz w nacięcia włożyć tez kawałki masła. Pstrągi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,razem z ziemniakami. (Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki. Olej połączyć z przyprawami i obtoczyć ziemniaki w marynacie.) Piec ok 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podczas pieczenia ziemniaki warto przewrócić łopatką, 1-2 razy, aby równomiernie się upiekły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz