Kiszonki to SUPERFOODS:
- Mają bardzo wysoką wartość odżywczą
- Są łatwiej strawne
- Niskokaloryczne
- Naturalne PROBIOTYKI
- Poprawiają trawienie
- Wzmacniają układ odpornościowy
- Zawierają witaminę A,C,E –przeciwutleniacze
- Zmniejszają ryzyko nowotworów
- Zapobiegają starzeniu
- Są dobrym źródłem witaminy B2 i PP
- Są źródłem cennych składników mineralnych : wapń , żelazo, potas, magnez , fosfor
- Obniżają poziom cholesterolu
- Regulują wchłanianie cukru
- Zawierają acetylocholinę
Kiszone rzodkiewki to wspaniała lekka przekąska i dodatek do potraw, a jednocześnie zdrowy domowy probiotyk. Można spożywać je na zimno jako przystawkę, do kanapek, sałatek oraz dań na ciepło.
Składniki
✔3
pęczki rzodkiewek
✔1
l. wody przegotowanej chłodnej
✔1
łyżka soli
✔1
cm imbiru
✔1
łyżeczka miodu
✔3
kulki ziela angielskiego
✔4
kulki pieprzu ziarnistego
✔
2 szt liści laurowych
✔2
ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Wodę
wymieszać z solą i miodem.
Rzodkiewki umyć dokładnie, odciąć ogonki, większe przekroić na pół.
Do wyparzonego słoja wrzucić połowę rzodkiewek, przyprawy, czosnek
przekrojony na pół, cienkie plasterki imbiru, dodać resztę rzodkiewek. Zalać zalewą. Docisnąć by
rzodkiewki nie wypływały ( małym słoiczkiem u mnie) ale tak by był dostęp
powietrza. Odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce, czasem zamieszać.
I co potem?
OdpowiedzUsuńPrzelozyc do malych sloikow i do lodowki?
Ile moga postac w sloju?
U nas zjedzone na bieżąco. Zamiast przekładać lepiej zrobić w mniejszych słoikach i mogą stać w piwnicy.
UsuńPołowa rzodkiewek,co z drugą połową?
UsuńDodać, przed zalewą😉
UsuńCo z ta pozostala polowa rzodkiewek???
OdpowiedzUsuńJest napisane, dodać przed zalewą....
Usuń