czwartek, 10 czerwca 2021

RZODKIEWKI KISZONE

Kiszonki to SUPERFOODS:

  •     Mają bardzo wysoką wartość odżywczą
  •       Są łatwiej strawne
  •        Niskokaloryczne
  •      Naturalne PROBIOTYKI
  •         Poprawiają trawienie
  •      Wzmacniają układ odpornościowy
  •   Zawierają witaminę A,C,E –przeciwutleniacze
  •       Zmniejszają ryzyko nowotworów
  •      Zapobiegają starzeniu
  •        Są dobrym źródłem witaminy B2 i PP
  •   Są źródłem cennych składników mineralnych : wapń , żelazo, potas, magnez , fosfor
  •       Obniżają poziom cholesterolu
  •    Regulują  wchłanianie cukru
  •        Zawierają acetylocholinę

Kiszone rzodkiewki to wspaniała lekka przekąska i dodatek do potraw, a jednocześnie zdrowy domowy probiotyk. Można spożywać je  na zimno jako przystawkę, do kanapek, sałatek oraz dań na ciepło.


 Składniki

✔3 pęczki rzodkiewek
 ✔1 l. wody przegotowanej  chłodnej
 ✔1 łyżka soli
 ✔1 cm imbiru
 ✔1 łyżeczka miodu
 ✔3 kulki ziela angielskiego
 ✔4 kulki pieprzu ziarnistego
 ✔ 2 szt liści laurowych
 ✔2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Wodę wymieszać  z solą  i miodem.
Rzodkiewki umyć dokładnie,  odciąć ogonki, większe przekroić na pół.
Do wyparzonego słoja wrzucić połowę  rzodkiewek, przyprawy,  czosnek przekrojony na pół, cienkie plasterki imbiru. Zalać zalewą. Docisnąć  by rzodkiewki nie wypływały ( małym słoiczkiem u mnie) ale tak by był dostęp powietrza. Odstawić  na 3 dni w ciepłe miejsce, czasem zamieszać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz