czwartek, 10 czerwca 2021

RZODKIEWKI KISZONE

Kiszonki to SUPERFOODS:

  •     Mają bardzo wysoką wartość odżywczą
  •       Są łatwiej strawne
  •        Niskokaloryczne
  •      Naturalne PROBIOTYKI
  •         Poprawiają trawienie
  •      Wzmacniają układ odpornościowy
  •   Zawierają witaminę A,C,E –przeciwutleniacze
  •       Zmniejszają ryzyko nowotworów
  •      Zapobiegają starzeniu
  •        Są dobrym źródłem witaminy B2 i PP
  •   Są źródłem cennych składników mineralnych : wapń , żelazo, potas, magnez , fosfor
  •       Obniżają poziom cholesterolu
  •    Regulują  wchłanianie cukru
  •        Zawierają acetylocholinę

Kiszone rzodkiewki to wspaniała lekka przekąska i dodatek do potraw, a jednocześnie zdrowy domowy probiotyk. Można spożywać je  na zimno jako przystawkę, do kanapek, sałatek oraz dań na ciepło.


 Składniki

✔3 pęczki rzodkiewek
 ✔1 l. wody przegotowanej  chłodnej
 ✔1 łyżka soli
 ✔1 cm imbiru
 ✔1 łyżeczka miodu
 ✔3 kulki ziela angielskiego
 ✔4 kulki pieprzu ziarnistego
 ✔ 2 szt liści laurowych
 ✔2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Wodę wymieszać  z solą  i miodem.
Rzodkiewki umyć dokładnie,  odciąć ogonki, większe przekroić na pół.
Do wyparzonego słoja wrzucić połowę  rzodkiewek, przyprawy,  czosnek przekrojony na pół, cienkie plasterki imbiru, dodać resztę rzodkiewek. Zalać zalewą. Docisnąć  by rzodkiewki nie wypływały ( małym słoiczkiem u mnie) ale tak by był dostęp powietrza. Odstawić  na 3 dni w ciepłe miejsce, czasem zamieszać. 

6 komentarzy:

  1. I co potem?
    Przelozyc do malych sloikow i do lodowki?
    Ile moga postac w sloju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas zjedzone na bieżąco. Zamiast przekładać lepiej zrobić w mniejszych słoikach i mogą stać w piwnicy.

      Usuń
    2. Połowa rzodkiewek,co z drugą połową?

      Usuń
  2. Co z ta pozostala polowa rzodkiewek???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest napisane, dodać przed zalewą....

      Usuń