poniedziałek, 25 maja 2020

KONFITURA z PŁATKÓW dzikiej RÓŻY

Płatki róży i co dalej? Sposobów na jej wykorzystanie jest wiele:
*Utarcie z cukrem
*przecier różany
*konfitura
*wysuszone do herbaty
*zmielone jako posypka cukiernicza.
U mnie dzisiaj KONFITURA z płatków dzikiej róży , odmiana Rosa Rugosa Pomarszczona.
Prosty przepis z 4 składników, a zapach.... ? pachnie w całym domu:) 

Składniki
500 g płatków róży
2,5 szkl. cukru
2 szkl.  wrzącej wody 
ok 15-18 łyżek soku z cytryny LIMMI 
( w zależności jakie słodkie chcecie ) 
Sposób przygotowania
Zebrane płatki przebrać, usunąć z nich białe nasady, które mają gorzki smak, zamoczyć w misce z zimna wodą i lekko osuszyć ( dopiero wtedy zważyć).
Do garnka wlać wrzątek, dodać płatki i gotować ok 5 min.
 Następnie dodać cukier i sok z cytryny- gotować ok 30-40 min. 
Po ok 20 min można lekko zblendować płatki.
Gdy nabiorą odpowiedniej konsystencji -przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i dostawić do góry dnem na 30 min. Wyszło mi 4 słoiczki po 180 g ale jutro tez idę pozbierać płatki:) ( świetnie smakuje z camembertem)

2 komentarze:

  1. Robiłam wyszło pyszne, w tym roku też zrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz. Cieszę się, że smakuje. Smacznego 😋

      Usuń