czwartek, 28 maja 2020

PENNE po włosku ze szpinakiem i pesto

Dziś proponuje zasmakować we włoskich smakach- świetnie pasuje mi tu makaron penne karbowany w towarzystwie suszonych pomidorów o intensywnym aromacie i smaku , oraz  pesto z bazylią i orzechami. Całości charakteru nadaje  słony, twardy ser owczy.


Składniki
3 szkl makaronu penne
6 suszonych pomidorów w oleju PONTI
1 łyżka orzechów włoskich
1 łyżka prażonego słonecznika
1 łyżeczka sezamu czarnego
100 ml oleju( z pomidorów suszonych Ponti)
2 łyżki PESTO alla Genovese PONTI
2 garści świeżego szpinaku
1 cebula
4 ząbki czosnku
100 g szynki prosciutto
ser włoski pecorino romano lub parmezan
świeża bazylia
120 ml śmietany 12%
sól, pieprz 
Sposób przygotowania
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. W naczyniu zblendować orzeszki, słonecznik, sezam wraz z 50 ml oleju, dodać pesto i wymieszać. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na reszcie oleju. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, szpinak porozrywać i oba produkty dodać do cebuli. Wymieszać, dołożyć śmietanę. Zdjąć z ognia, dodać  pesto z orzechami, makaron. połączyć. Wykładać na talerz, na wierzch poszarpać szynkę i posypać startym serem. Udekorować bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz