KAKAO zawiera: węglowodany, nasycone kwasy
tłuszczowe, kalorie, tłuszcze, jednonienasycone kwasy
tłuszczowe, wapń, witaminę B2, błonnik, magnez, fosfor, potas, cynk, sód, witaminę
B3, białka, witaminę B,witaminę E, wielonienasycone kwasy
tłuszczowe, jod, żelazo, witaminę B6, witaminę B9 , selen, witaminę
B12, witaminę A, retinol, witaminę C, wodę. Kakao zawiera
teobrominę, substancja pobudzającą oraz niewielkie ilości kofeiny.
To dzięki nim ma ono właściwości energetyczne i pobudzające oraz
wspomagające pracę mózgu. Dwie łyżki naturalnego kakao mają więcej
antyoksydantów niż cztery filiżanki zielonej herbaty, jedna szklanka jagód lub półtorej filiżanki czerwonego
wina.
Smak tego bloku zwanego też łomem
czekoladowym pamięta pewnie większość z nas -robił furorę na stołach w czasach
PRL -i tak dla przypomnienia podaje przepis:)
3 paczki herbatników
1 kostka masła
2 szkl. mleka w proszku pełnego ( nie granulowane)
3 łyżki kakao
1/3 szkl. cukru
1/3 szkl. wody przegotowanej
dodatkowo u mnie żurawina suszona
1 kostka masła
2 szkl. mleka w proszku pełnego ( nie granulowane)
3 łyżki kakao
1/3 szkl. cukru
1/3 szkl. wody przegotowanej
dodatkowo u mnie żurawina suszona
Sposób przygotowania
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo- wzajemnie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńDziękuję. zapraszam na inne :)
Usuńpozdrawiam
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuje i wzajemnie pozdrawiam
Usuń