wtorek, 8 października 2019

BLOK czekoladowy ŁOM

KAKAO zawiera: węglowodany, nasycone kwasy tłuszczowe, kalorie, tłuszcze, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, witaminę B2, błonnik,  magnez, fosfor, potas, cynk, sód, witaminę B3, białka, witaminę B,witaminę E, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, jod, żelazo, witaminę B6, witaminę B9 ,  selen, witaminę B12, witaminę A, retinol, witaminę C, wodę. Kakao zawiera teobrominę, substancja pobudzającą oraz niewielkie ilości kofeiny. To dzięki nim ma ono właściwości energetyczne i pobudzające oraz wspomagające pracę mózgu. Dwie łyżki naturalnego kakao mają więcej antyoksydantów niż cztery filiżanki zielonej herbaty, jedna szklanka jagód lub półtorej filiżanki czerwonego wina.
Smak tego bloku zwanego też łomem czekoladowym pamięta pewnie większość z nas -robił furorę na stołach w czasach PRL -i tak dla przypomnienia podaje przepis:)



Składniki
3 paczki herbatników
1 kostka masła
2 szkl. mleka w proszku pełnego ( nie granulowane)
3 łyżki kakao
1/3 szkl. cukru
1/3 szkl. wody przegotowanej
dodatkowo u mnie żurawina suszona

Sposób przygotowania
Masło roztopić w garnku , dodać wodę i cukier, wymieszać , dodać mleko w proszku wymieszane  wcześniej z kakao, cały czas mieszać. Powoli dodawać połamane herbatniki, wymieszać. Masę przełożyć do keksówki i  wstawić do lodówki.

6 komentarzy: