piątek, 18 października 2019

SAŁATKA warstwowa WYKWINTNA z migdałami

Kapusta pekińska to bardzo zdrowe warzywo, gdyż ma w sobie dużo wartości odżywczych. Dużo beta – karotenu, który chroni nasz organizm przed szkodliwymi drobnoustrojami oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Zawiera ona także przeciwutleniacze i substancje działające przeciw wrzodowo. Działa zarazem przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. W kapuście pekińskiej znajdują się także wartościowe dla naszego organizmu witaminy, takie jak A, B1, B2, C oraz białko i sole mineralne. Mikroelementy odgrywają tu również bardzo ważną rolę np. wapń potrzebny jest naszym kościom. Żelazo natomiast zapobiega powstawaniu anemii, a cynk reguluje ciśnienie krwi i pracę serca. W kapuście pekińskiej mamy jeszcze inne mikroelementy, takie jak potas, fosfor, magnez i kwas foliowy

Chrupiąca, a dzięki migdałom bardziej wykwintna sałatka, banalnie prosta i znakomita
Składniki:
1/2 kg piersi z kurczaka
1/2 kapusty pekińskiej
5 pomidorów
ser feta   ok 270g
10 dkg płatków migdałów
Sos czosnkowy:
1 mały majonez
1 mała śmietana 18%
2 ząbki czosnku
sól,pieprz
Sposób przygotowania
Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę,  przyprawić  ,usmażyć na patelni  i odstawić do wystygnięcia. Kapustę pekińską pokroić w paseczki,pomidory w drobną kostkę, a ser feta  w średnią  kostkę . Migdały zrumienić na suchej  patelni (bez dodatku tłuszczu).
Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i doprawić.
Układać kolejno w szklanym naczyniu:
kapusta
pomidory
pierś z kurczaka
ser feta
Polać wszystko przygotowanym sosem czosnkowym i posypać uprażonymi migdałami.
Odstawić na 2-3 godziny do schłodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz