Kapusta pekińska to bardzo zdrowe warzywo, gdyż ma w sobie dużo wartości odżywczych. Dużo beta – karotenu, który chroni nasz organizm przed szkodliwymi drobnoustrojami oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Zawiera ona także przeciwutleniacze i substancje działające przeciw wrzodowo. Działa zarazem przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. W kapuście pekińskiej znajdują się także wartościowe dla naszego organizmu witaminy, takie jak A, B1, B2, C oraz białko i sole mineralne. Mikroelementy odgrywają tu również bardzo ważną rolę np. wapń potrzebny jest naszym kościom. Żelazo natomiast zapobiega powstawaniu anemii, a cynk reguluje ciśnienie krwi i pracę serca. W kapuście pekińskiej mamy jeszcze inne mikroelementy, takie jak potas, fosfor, magnez i kwas foliowy.
Chrupiąca, a dzięki migdałom bardziej wykwintna sałatka, banalnie prosta i znakomita
Składniki:
1/2 kg
piersi z kurczaka
1/2 kapusty
pekińskiej
5 pomidorów
ser
feta ok 270g
10 dkg
płatków migdałów
Sos
czosnkowy:
1 mały
majonez
1 mała
śmietana 18%
2 ząbki
czosnku
sól,pieprz
Sposób przygotowania
Mięso z
kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić ,usmażyć na
patelni i odstawić do wystygnięcia. Kapustę pekińską pokroić w
paseczki,pomidory w drobną kostkę, a ser feta w średnią kostkę .
Migdały zrumienić na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu).
Wszystkie
składniki sosu połączyć ze sobą i doprawić.
Układać
kolejno w szklanym naczyniu:
kapusta
pomidory
pierś z
kurczaka
ser feta
Polać
wszystko przygotowanym sosem czosnkowym i posypać uprażonymi migdałami.
Odstawić na
2-3 godziny do schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz