wtorek, 29 października 2019

GULASZ z SZYNKI z KOPYTKAMI

Kopytka to pyszne polskie kluski z ziemniaków -nie za twarde, niezbyt miękkie, które można podać prosto z wody, z sosami, jako dodatek do pieczeni lub zwyczajnie po wystudzeniu podsmażyć i zjeść z odrobiną masła i cukru lub smalcu ze skwarkami. Możliwości jest nieskończenie wiele. U mnie dzisiaj na słono z gulaszem z szynki


Składniki
na kopytka
  1 kg ugotowanych ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej ( jeśli się lepi ciut dołożyć)
 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
 2 jajka
 szczypta soli
na gulasz
1 kg szynki wieprzowej
1 l.  bulionu
3 szt  ziela angielskiego
3 szt liści laurowych
papryka słodka mielona
papryka wędzona mielona
 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania
Gulasz
Mięso pokroić w średnią kostkę, doprawić papryką i obsmażyć  na odrobinie oleju. Następnie zalać bulionem, dodać ziele angielskie i liście laurowe i dusić do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie, zagęścić sos mąką i doprawić do smaku.
Kopytka
Ziemniaki obrać, ugotować i ostudzić. Przepuścić przez prasę lub maszynkę. Dodać  obie mąki, jajka (opcjonalnie) i wyrobić ciasto. Oderwać kawałek ciasta i uformować wałek, odcinać  nożem kluseczki  ok 3 cm . Kopytka gotować w osolonym wrzątku ok. 1 min od wypłynięcia. Wyłowić  łyżką cedzakową. Podawać razem z gulaszem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz