Kopytka to pyszne polskie kluski z ziemniaków -nie za twarde, niezbyt miękkie, które można podać prosto z wody, z sosami, jako dodatek do pieczeni lub zwyczajnie po wystudzeniu podsmażyć i zjeść z odrobiną masła i cukru lub smalcu ze skwarkami. Możliwości jest nieskończenie wiele. U mnie dzisiaj na słono z gulaszem z szynki
Składniki
na kopytka
1 kg ugotowanych
ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej ( jeśli się lepi ciut dołożyć)
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
szczypta soli
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
szczypta soli
na gulasz
1 kg szynki wieprzowej
1 l. bulionu
3 szt ziela angielskiego
3 szt liści laurowych
papryka słodka mielona
papryka wędzona mielona
1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania
Gulasz
Mięso pokroić w średnią kostkę, doprawić papryką i obsmażyć
na odrobinie oleju. Następnie zalać bulionem,
dodać ziele angielskie i liście laurowe i dusić do miękkości. Kiedy mięso
będzie miękkie, zagęścić sos mąką i doprawić do smaku.
Kopytka
Ziemniaki
obrać, ugotować i ostudzić. Przepuścić przez prasę lub maszynkę. Dodać obie mąki, jajka (opcjonalnie) i wyrobić ciasto.
Oderwać kawałek ciasta i uformować wałek, odcinać nożem kluseczki ok 3 cm . Kopytka gotować w osolonym wrzątku
ok. 1 min od wypłynięcia. Wyłowić łyżką
cedzakową. Podawać razem z gulaszem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz