Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. W niektórych jej gatunkach występuje żelazo (haricot), kwas foliowy (mung, pinto, z czarnym oczkiem), selen (z czarnym oczkiem) oraz cynk (fasola czerwona, nerkowa i czarna).
Fasola ma też lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost
tkanek nowotworowych (inhibitory proteazy), a także rozpuszczalny
błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu.
Doskonały sposób na rozgrzewający obiad
przy jesiennych chłodach. Pyszny i sycący jednogarnkowy -kociołek. Danie szybkie i łatwe w wykonaniu . Smaczne pomieszanie :)
Składniki
½
kg mięsa mielonego wieprzowego
1
marchewka
1
cebula
2
ząbki czosnku
słoiczek
przecieru pomidorowego ( 190g)
2 puszki białej fasoli
1
łyżka cukru
1
l bulionu
olej
3
ziemniaki
majeranek
ziele
angielskie
pieprz
Sól
liść
laurowy
papryka
ostra w proszku
Sposób
przygotowania
Cebulę
pokroić w drobna kostkę i razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę podsmażyć
na oleju. Dodać mięso, przyprawy i podsmażyć na rumiano. Dodać marchewkę i
ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy będą już
miękkie, całość zalać bulionem z koncentratem, dodać cukier, ostrą paprykę i fasolkę
odcedzoną z zalewy. Całość można dodatkowo zagęścić odrobiną mąki rozpuszczonej
w odrobinie wody. Zagotować.
w ten jesienny czas dania jednogarnkowe to wspaniałe rozwiązanie ;)
OdpowiedzUsuń