czwartek, 31 października 2019

KOCIOŁEK sycące DANIE jednogarnkowe

Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor.  W niektórych jej gatunkach występuje żelazo (haricot), kwas foliowy (mung, pinto, z czarnym oczkiem), selen (z czarnym oczkiem) oraz  cynk (fasola czerwona, nerkowa i czarna).
Fasola ma też lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych (inhibitory proteazy), a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu.   
Doskonały sposób na rozgrzewający obiad przy jesiennych chłodach. Pyszny i sycący jednogarnkowy -kociołek. Danie szybkie i łatwe w wykonaniu  . Smaczne pomieszanie :)
Składniki
½ kg mięsa mielonego wieprzowego
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
słoiczek przecieru pomidorowego ( 190g)
 2 puszki białej fasoli
1 łyżka cukru
1 l bulionu
olej
3 ziemniaki
majeranek
ziele angielskie
pieprz
Sól
liść laurowy
papryka ostra w proszku
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w drobna kostkę i razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę podsmażyć na oleju. Dodać mięso, przyprawy i podsmażyć na rumiano. Dodać marchewkę i ziemniaki pokrojone w  kostkę. Gdy będą już miękkie, całość zalać bulionem z koncentratem, dodać cukier, ostrą paprykę i fasolkę odcedzoną z zalewy. Całość można dodatkowo zagęścić odrobiną mąki rozpuszczonej w odrobinie wody. Zagotować.


1 komentarz:

  1. w ten jesienny czas dania jednogarnkowe to wspaniałe rozwiązanie ;)

    OdpowiedzUsuń