Owoce dzikiej róży są
bogatym źródłem witaminy C i składników odżywczych. Zawiera ona
szereg witamin, głównie A, B1, B2, E i K a ponadto kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów, kwasów organicznych, garbników, pektyn. Chroni przed
przeziębieniami, wzmacniając układ immunologiczny, łagodzi ból gardła,
zmniejsza ciśnienie przy nadciśnieniu, obniża poziom cholesterolu i
działa przeciwzapalnie .Dlatego warto ją przetworzyć i raczyć się nią przez zimę, zwłaszcza że są przepyszne.
Dziką różę można przeznaczyć na wiele różnych przetworów. Dżem- konfitura raczej króluje. Nic
dziwnego, jest słodka, aromatyczna, idealna do deserów, herbaty i ciast. Ma
wspaniały rubinowy kolor.
Składniki
2 kg owoców dzikiej róży ( u mnie przemrożona wcześniej)
1 kg cukru
1 szkl wody
sok z jednej cytryny
Sposób przygotowania
Owoce - umyć i oczyścić z końcówek ( najlepiej w rękawiczkach). Wysuszyć i przemrozić 1 dzień- niekoniecznie. Całę owoce zalać wodą i gotować około 45 minut. Odcedzić owoce i przetrzeć je przez bardzo
drobne sito. Dodać cukier i sok z cytryny. Gotować około 20 minut, aż dżem zacznie gęstnieć. Przełożyć do wyparzonych słoików i można pasteryzować.( ja nie pasteryzowałam)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz