poniedziałek, 4 listopada 2019

DŻEM z OWOCÓW dzikiej RÓŻY


  Owoce dzikiej róży są bogatym źródłem witaminy C i składników odżywczych. Zawiera ona szereg witamin, głównie A, B1, B2, E i K a ponadto kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów, kwasów organicznych, garbników, pektyn. Chroni przed przeziębieniami, wzmacniając układ immunologiczny, łagodzi ból gardła, zmniejsza ciśnienie przy nadciśnieniu, obniża poziom cholesterolu i działa przeciwzapalnie .Dlatego warto ją przetworzyć i raczyć się nią przez zimę, zwłaszcza że są przepyszne.
Dziką różę można przeznaczyć na wiele różnych przetworów. Dżem- konfitura  raczej króluje.  Nic dziwnego, jest słodka, aromatyczna, idealna do deserów, herbaty i ciast. Ma wspaniały rubinowy kolor.


Składniki
2 kg owoców dzikiej róży ( u mnie przemrożona wcześniej)
1 kg  cukru
1 szkl wody
sok z jednej cytryny
Sposób przygotowania
Owoce - umyć i oczyścić  z końcówek ( najlepiej w rękawiczkach).  Wysuszyć i przemrozić 1 dzień- niekoniecznie. Całę owoce zalać wodą i gotować około 45 minut. Odcedzić owoce i przetrzeć je przez bardzo drobne sito. Dodać cukier i sok z cytryny. Gotować około 20 minut, aż dżem zacznie gęstnieć. Przełożyć  do wyparzonych słoików i można pasteryzować.( ja nie pasteryzowałam)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz