poniedziałek, 23 września 2019

KREMOWA dyniowa ZUPA

DYNIA to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów.  Dynia jest niskokaloryczna , bogata w B-karoten , ma sporo potasu, wapnia , fosforu  i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 , do tego jest zupełnie pozbawiona sodu. Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Najlepiej jeść dynię dojrzałą i pięknie wybarwioną – im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej zawiera witamin B1, PP i karotenu. 

Pyszna aromatyczna zupa, rozgrzewająca i sycąca


Składniki
1/2 kg dyni na tacce
1/2 l bulionu
2 czerwone papryki
1 cebula
10 dag żółtego sera ementaler
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sos sojowy do smaku
szczypta cynamonu
garść słonecznika
4 kromki razowego chleba
szczypta gałki muszkatołowej
oliwa .
Sposób przygotowania
Dynię i paprykę pokroić w kostkę.
Cebule i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oliwy, po chwili dodać paprykę i dynię. Dodać  przyprawy( papryki, cynamon i gałka). Całość zalać bulionem i gotować na ogniu ok. 20 min- do miękkości warzyw . Zmiksować zupę na gładką masę, doprawić  do smaku sosem sojowym. Podawać z uprażonym słonecznikiem( na suchej gorącej patelni) i podpieczonymi kromkami chleba z żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz