DYNIA to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów. Dynia jest niskokaloryczna , bogata w B-karoten , ma sporo potasu, wapnia , fosforu i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 , do tego jest zupełnie pozbawiona sodu. Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Najlepiej jeść dynię dojrzałą i pięknie wybarwioną – im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej zawiera witamin B1, PP i karotenu.
Pyszna
aromatyczna zupa, rozgrzewająca i sycąca
Składniki
1/2 kg dyni
na tacce
1/2 l
bulionu
2 czerwone
papryki
1 cebula
10 dag
żółtego sera ementaler
2 ząbki
czosnku
1/4
łyżeczki słodkiej papryki
1/4
łyżeczki ostrej papryki
sos sojowy
do smaku
szczypta
cynamonu
garść
słonecznika
4 kromki
razowego chleba
szczypta
gałki muszkatołowej
oliwa .
Sposób przygotowania
Dynię i
paprykę pokroić w kostkę.
Cebule i
czosnek drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oliwy, po chwili dodać paprykę
i dynię. Dodać przyprawy( papryki, cynamon i gałka). Całość zalać
bulionem i gotować na ogniu ok. 20 min- do miękkości warzyw . Zmiksować zupę na
gładką masę, doprawić do smaku sosem sojowym. Podawać z uprażonym słonecznikiem(
na suchej gorącej patelni) i podpieczonymi kromkami chleba z żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz