BURAKI mają lecznicze właściwości .
Zawdzięczają je betalainom .Dzięki nim mamy :
lepszą odporność,
wolniej się starzejemy
i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów.
Łagodzą dolegliwości związane z menopauzą.
Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda:
uchroni przed katarem,
uwolni od zgagi,
obniży ciśnienie krwi
i doda sił.
Wzmacniają układ krwionośny- zapobiegają anemii.
Posiadają witaminę C , A, E, K, B6,
kwas foliowy, tiaminę, ryboflawinę
oraz cenne minerały takie jak:
Wapń , Żelazo, Magnez, Fosfor, Potas, Sód ,Cynk.
Dziś przepis na pyszne i potrójnie zdrowe buraki, spróbuj czegoś innego niż ćwikła i skorzystaj z przepisu.
Składniki
6 kg buraków
11 szt. papryk( u mnie czerwona)
7 dużych cebul
Zalewa
1/2 l . octu
1/2 l. wody
2 szkl. cukru
2 łyżki soli
Sposób przygotowania
Buraki umyć i ugotować w skórce. Obrać zetrzeć na grubej tarce. Paprykę i cebulę oczyścić i zmielić w maszynce do mięsa. Składniki z zalewy zagotować, dodać paprykę i cebulę- gotować 5 min. Dodać do nich buraczki i gotować z 5 min. Gorące buraki nałożyć do słoiczków, zakręcić. Odstawić do góry dnem na 5 min.
Można pasteryzować ok 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz