piątek, 30 sierpnia 2019

BURAKI z PAPRYKĄ i CEBULĄ

 BURAKI mają lecznicze właściwości .
Zawdzięczają je betalainom .Dzięki nim mamy  :
lepszą odporność, 
wolniej się starzejemy 
i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów.
 Łagodzą dolegliwości związane z menopauzą.
   Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: 
uchroni przed katarem,
 uwolni od zgagi,
 obniży ciśnienie krwi 
i doda sił. 
Wzmacniają układ krwionośny- zapobiegają anemii.
 Posiadają witaminę C , A, E, K, B6,
 kwas foliowy, tiaminę, ryboflawinę 
oraz cenne minerały takie jak: 
Wapń , Żelazo, Magnez, Fosfor,  Potas,  Sód ,Cynk.
Dziś przepis na pyszne i potrójnie zdrowe buraki, spróbuj czegoś innego niż ćwikła i skorzystaj z przepisu.

Składniki
 6 kg buraków
11 szt. papryk( u mnie czerwona)
7 dużych cebul
Zalewa
1/2 l . octu
1/2 l. wody
2 szkl. cukru
2 łyżki soli
Sposób przygotowania
Buraki umyć i ugotować w skórce. Obrać zetrzeć na grubej tarce. Paprykę i cebulę oczyścić i zmielić w maszynce do mięsa. Składniki z zalewy zagotować, dodać paprykę i cebulę- gotować 5 min. Dodać do nich buraczki i gotować z 5 min. Gorące buraki nałożyć do słoiczków, zakręcić. Odstawić do góry dnem na 5 min.
Można pasteryzować ok 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz