poniedziałek, 26 sierpnia 2019

PAPRYKA CZERWONA konserwowa

PAPRYKA to nie tylko przyprawa, ale także afrodyzjak, jest  bogata w witaminy (szczególnie w witaminę C oraz beta-karoten) i sole mineralne (potas, wapń). Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Papryka czerwona stanowi cenne źródło witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E, które określane są mianem witamin płodności i młodości. 

Dzisiaj proponuje coś… z czego będziemy się cieszyć zimowym popołudniem do obiadku, na przyjęcie, do różnych zakąsek- zatrzymanie lata w słoiku a mianowicie smaczna i  zdrowa-papryka konserwowa

Składniki
2 kg papryki czerwonej
ziele angielskie,
 pieprz czarny ziarnisty
czosnek
liść laurowy
  ZALEWA
  2 l. wody
1 szkl. octu
4 płaskie łyżeczki soli
4 czubate łyżeczki cukru
  Sposób przygotowania
  Paprykę, umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki – ósemki. Do czystych  wyparzonych słoików wrzucić po  liściu laurowym, kawałku ( mały ząbek) czosnku, kilka ziaren pieprzu i kilka ziaren ziela angielskiego, włożyć paprykę , ( dość ciasno). Zalewę zagotować i gorącą zalać  słoiki. Zakręcić i pasteryzować ok 15 min.
  z tego przepisu wyszło mi 6 słoiczków 375 ml

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz