PAPRYKA to nie tylko przyprawa, ale także afrodyzjak, jest bogata w witaminy (szczególnie w witaminę C oraz beta-karoten) i sole mineralne (potas, wapń). Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Papryka czerwona stanowi cenne źródło witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E, które określane są mianem witamin płodności i młodości.
Dzisiaj proponuje coś… z
czego będziemy się cieszyć zimowym popołudniem do obiadku, na przyjęcie, do
różnych zakąsek- zatrzymanie lata w słoiku a mianowicie smaczna i zdrowa-papryka konserwowa
Składniki
2 kg papryki czerwonej
ziele angielskie,
pieprz czarny ziarnisty
czosnek
liść laurowy
ZALEWA
2 l. wody
1 szkl. octu
4 płaskie łyżeczki soli
4 czubate łyżeczki cukru
Sposób przygotowania
Paprykę,
umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki – ósemki. Do
czystych wyparzonych słoików wrzucić po liściu laurowym, kawałku (
mały ząbek) czosnku, kilka ziaren pieprzu i kilka ziaren ziela
angielskiego, włożyć paprykę , ( dość ciasno). Zalewę zagotować i gorącą
zalać słoiki. Zakręcić i pasteryzować ok 15 min.
z tego przepisu wyszło mi 6 słoiczków 375 ml
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz