CZARNY BEZ (inaczej dziki bez) to cudowna roślina o wszechstronnych właściwościach.
Ze względu na dużą zawartość witamin jest środkiem ogólnie wzmacniającym i poprawiającym odporność -to naturalny antybiotyk, którego prozdrowotne działanie znały już nasze
babki.
Zbiera się zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu (owoce najlepiej zbierać na przełomie sierpnia i września gdy są czarnofioletowe).
Przyrządza się z niego sok, syrop i nalewkę.
Najlepiej sprawdza się jako dodatek do herbat, deserów, drinków i lodów.
Z KWIATÓW BZU CZARNEGO
SPORZĄDZA SIĘ:
SPORZĄDZA SIĘ:
*odwary wodne
*macerat olejowy
*syropy
*okłady zewnętrzne
* płukanki, nasiadówki
SUBSTANCJE AKTYWNE
Flawonoidy, kwas fenolowy, garbniki, nitrylozydy, pektyny, śluzy, kwas walerianowy, cholina, sporo soli potasu
Flawonoidy, kwas fenolowy, garbniki, nitrylozydy, pektyny, śluzy, kwas walerianowy, cholina, sporo soli potasu
Owoce czarnego bzu pomogą zwalczyć gorączkę, złagodzą kaszel,rozprawią się z wirusem, a dzięki zawartości witamin (szczególnie witaminy A, C i B) i soli mineralnych (wapnia, potasu, sodu, żelaza i glinu) wzmocnią organizm i wesprą go w walce z przeziębieniem.
Mają właściwości napotne, moczopędne.
Sok z czarnego bzu z powodzeniem jest także stosowany na kaca, ponieważ ma działanie odtruwające i oczyszczające. Jest źródłem glikozydów antocyjanowych (hamują wolne rodniki i wykazują działanie antynowotworowe) ,pomaga w nerwobólach i rwie kulszowej.
Dzisiaj przepis na pyszny i zdrowy syrop, sok z czarnego bzu
Składniki
2 kg owoców czarnego bzu,
od 1kg do 2 kg cukru (wedle uznania),
woda
woda
3 goździki zmielone
Sposób przygotowania
Umyte owoce obrać z szypułek, przesypać do garnka i dodać do nich cukier oraz goździki.
Wody dolać tylko tyle, by owoce zostały nią przykryte. Gotować, aż owoce puszczą sok. ( ok 1-2 godz.). Przecedzić i przelać sok do buteleczek lub słoików.
Z pozostałych owoców- zrobiłam dżem. Owoce przetrzeć przez sitko, dodać
cukier żelujący ( żelfix 3:1), zagotować i przełożyć do wyparzonych
słoiczków. Odstawić do góry dnem na 5 min. Do dżemu można dodać prażone
jabłka i zmielone goździki dla podkręcenia smaku:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz