Truskawka posiada więcej witaminy C niż cytryna, czy grejpfrut. Zawarta w niej witamina PP
reguluje m.in. dotlenienie krwi. W truskawkach znajduje
się bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii i
pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie
wpływających na naturalną florę bakteryjną.Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Co więcej, poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny, enzymu odpowiadającego za rozkład białka.
Przetwory własnej
roboty kojarzą nam się nieodparcie z dzieciństwem.
Dżem z truskawek – czy jest ktoś kto go nie lubi? :) Chyba nie!
Nawet najlepszy dżem truskawkowy kupiony w sklepie nie
może się równać z truskawkami usmażonymi w domu. Zrobienie własnych przetworów jest proste, a i smak nie
do powtórzenia.Oto przepis na dżem truskawkowy -
najlepszy na śniadanie do świeżej chrupiącej bułki, słodkich rogalików
czy naleśników.
Składniki
2 kg truskawek
1 kg cukru ( pomniejszony o ilość cukru podaną na żelfixie)
sok z cytryny lub limonki
2 kg truskawek
1 kg cukru ( pomniejszony o ilość cukru podaną na żelfixie)
sok z cytryny lub limonki
żelfix
Sposób przygotowania
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i wrzucić do garnka .Zagotować, dodać cukier i sok z cytryny. Zblendować truskawki odrobinę w trakcie gotowania.( lub bardziej jeśli wolicie gładki dżem- ja wolę z kawałkami owoców). Zamiast blendra można użyć tłuczka do ziemniaków. Dodać żelfix zgodnie z info. na opakowaniu W trakcie smażenia truskawek przygotować słoiki. Muszą być czyste i suche:) Gotową, jeszcze gorącą masę truskawkową przełożyć do słoiczków- zostawić odrobinę miejsca. Słoiczki zakręcić i odwrócić do góry nogami - czyli wekujemy słoiki. Zostawić w tej pozycji około 15 minuta potem odwrócić. Najlepiej ułożyć je w ciepłym kocyku- ściereczce aż do ostygnięcia. Na koniec etykietka z opisem.
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i wrzucić do garnka .Zagotować, dodać cukier i sok z cytryny. Zblendować truskawki odrobinę w trakcie gotowania.( lub bardziej jeśli wolicie gładki dżem- ja wolę z kawałkami owoców). Zamiast blendra można użyć tłuczka do ziemniaków. Dodać żelfix zgodnie z info. na opakowaniu W trakcie smażenia truskawek przygotować słoiki. Muszą być czyste i suche:) Gotową, jeszcze gorącą masę truskawkową przełożyć do słoiczków- zostawić odrobinę miejsca. Słoiczki zakręcić i odwrócić do góry nogami - czyli wekujemy słoiki. Zostawić w tej pozycji około 15 minuta potem odwrócić. Najlepiej ułożyć je w ciepłym kocyku- ściereczce aż do ostygnięcia. Na koniec etykietka z opisem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz