niedziela, 28 lipca 2019

TORT leśny

Przepyszne ciasto  szpinakowe przełożone  lekkim kremem z dodatkiem owoców leśnych- razem tworzy niebanalny tort.
 Nie za słodki- nie za suchy. Pyszny
Składniki
450 g( 1 opakowanie) mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
 1 i1/3 szklanki oleju
1 szkl. cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
 500 ml kremówki  ( 30% u mnie)
500 g mascarpone
3/4 szkl. cukru pudru
mrożone owoce leśne ( 1 opakowanie ok 300 g)
 garść jagód
kilka malin
Sposób przygotowania
  Szpinak rozmrozić  i mocno odcisnąć z wody na sicie. Dodać do niego połowę oleju i zmiksować. Jajka ubić z cukrem na  puszystą masę (ok. 5 minut), a następnie - cały czas miksować- dodać masę szpinakową oraz resztę oleju. Po połączeniu składników dodać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia ( lekko go natłuścić olejem). Ciasto wlać do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 50-60 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika -ostudzić. Przekroić na 3 blaty - pierwszy cieńszy niż dwa pozostałe, ponieważ jego należy skruszyć. Kremówkę , mascarpone oraz cukier pudrem zmiksować aż  powstanie gęsty krem i odłożyć z niego  4 łyżki, a do reszty w misce dodać mrożone owoce leśne -wymieszać łyżką. Krem z owocami podzielić na 2 części i przełożyć  nim ciasto. Odłożonym  kremem posmarować boki ciasta, a następnie całość posypać pokruszonym ciastem. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem wierzch ciasta udekorować świeżymi owocami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz