Bakłażan jest niskokaloryczny- w 100 g tego warzywa zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal. Zjadając go dostarczymy organizmowi potasu, wapnia i magnezu. To także dobre źródło błonnika. W 100 gramach bakłażana będzie go dwukrotnie więcej niż w jabłku czy brzoskwini. Witaminy C, A i witaminy z grupy B warzywo zawiera w znikomych ilościach.
Smaczna i kolorowa przekąska świetnie się sprawdzi na stole jako dekoracja:)
Składniki
1 większy bakłażan
2 pomidory średnie
1 ogórek zielony
10 czarnych oliwek
10 dag sera żółtego
2 ząbki czosnku
4 łyżki majonezu
olej
mąka
bazylia
Sposób przygotowania
Bakłażana umyć, wytrzeć, pokroić po skosie na 8 mm plastry, posolić z obu stron i odstawić na 15 min w durszlaku. Następnie opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić z obu stron niewiele i obtoczyć w mące. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, odsączyć na ręczniku papierowym.
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do niego czosnek przeciśnięty przez praskę , majonez- wymieszać. Pomidory i ogórki pokroić po skosie na cienkie plasterki, a oliwki przekroić na pół. Na plaster bakłażana nałożyć farsz serowy, na to pomidor, ogórek i oliwka. Układać od brzegów od największych do najmniejszych w środku. udekorować bazylią lub koperkiem, szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz