Owoce granatowca właściwego są bogatym źródłem witaminy
C, E, B oraz A oraz magnezu, fosforu, potasu, wapnia, krzemu
i jodu. W składzie znajdziemy również duże ilości białka, błonnika,
kwasu foliowego i beta karotenu. Zawarte w owocach przeciwutleniacze spowalniają
działania rakotwórcze. Spożywanie świeżych owoców korzystnie wypływa na
naszą psychikę. Substancje zawarte w owocach mają dobroczynny wpływ na układ
krwionośny oraz serce. Regularne spożywanie spowalnia procesy starzenia się
skóry.
Jest to
szpinakowy biszkopt przekładany lekką śmietankową masą , posypany owocami
granatu ,łatwy do zrobienia o naturalnym kolorze, na słodko o
charakterystycznej barwie i fakturze przypominającej leśny mech.
Składniki
450 g
mrożonego szpinaku ( rozdrobnionego)
1 i 1/3
szkl. cukru
3 jajka
1i 1/3 szkl
.oleju
2 szkl.
mąki krupczatki
3 łyżeczki
proszku do pieczenia
300 ml
śmietany 30 %
2 śmietan
fixy
cukier
waniliowy
owoce
granatu do ozdoby
Sposób przygotowania
Rozmrozić szpinak
i odsączyć z wody.
Jajka zmiksować z cukrem, wlewać powoli olej dalej
mieszać. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodać szpinak
i wymieszać łyżką. Wlać do formy, piec ok. 1 godz. do suchego patyczka w temp
180 C. Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku.
Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan fixy z cukrem waniliowym i odrobiną
cukru pudru ( do smaku). Na ciasto wyłożyć ubita pianę , posypać okruszkami
ciasta i obciążyć owocami granatu leciutko dociskając je dłonią. Jeśli chcemy
upiec ciasto na blaszce np. o wymiarach 24 x 35 trzeba podwoić składniki
wydłużając czas pieczenia nawet do1,5 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz