niedziela, 11 listopada 2018

Ciasto LEŚNY MECH

Owoce granatowca właściwego są bogatym źródłem witaminy C, E,  B oraz A oraz  magnezu, fosforu, potasu, wapnia, krzemu i jodu. W składzie znajdziemy również duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu. Zawarte w owocach przeciwutleniacze spowalniają działania rakotwórcze. Spożywanie świeżych owoców korzystnie wypływa na naszą psychikę. Substancje zawarte w owocach mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny oraz serce. Regularne spożywanie spowalnia procesy starzenia się skóry.
Jest to szpinakowy biszkopt przekładany lekką śmietankową masą , posypany owocami granatu ,łatwy do zrobienia  o naturalnym kolorze, na słodko o charakterystycznej barwie i fakturze przypominającej leśny mech.

Składniki

450 g mrożonego szpinaku ( rozdrobnionego)
1 i 1/3 szkl. cukru
3 jajka
1i 1/3 szkl .oleju
2 szkl. mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
300 ml śmietany 30 %
2 śmietan fixy
cukier waniliowy
owoce granatu do ozdoby
Sposób przygotowania
Rozmrozić szpinak i odsączyć z wody.
Jajka  zmiksować z cukrem, wlewać powoli olej dalej mieszać. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodać szpinak i wymieszać łyżką. Wlać do formy, piec ok. 1 godz. do suchego patyczka w temp 180 C. Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku. Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan fixy z cukrem waniliowym i odrobiną cukru pudru ( do smaku). Na ciasto wyłożyć ubita pianę , posypać okruszkami ciasta i obciążyć owocami granatu leciutko dociskając je dłonią. Jeśli chcemy upiec ciasto na blaszce np. o wymiarach 24 x 35 trzeba podwoić składniki wydłużając czas pieczenia nawet do1,5 godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz