wtorek, 13 listopada 2018

ZIEMNIACZANE PLACKI z gulaszem

Dziś 13 listopada i mamy niekonwencjonalne święto: 
Dzień Placków Ziemniaczanych
 tak więc polecam
chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem, to  na dzisiejsze Święto;)


Składniki
1 cebula
1 jajko
1/2 kg ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
1łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka śmietany
sól i pieprz
olej
na gulasz
½ kg  łopatki wieprzowej
1 l.  bulionu
3 szt  ziela angielskiego
3 szt liśći laurowych
papryka słodka mielona
papryka wędzona mielona
 1 łyżka mąki pszennej 
Sposób przygotowania
Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, masę odcisnąć na sitku Ziemniaki wymieszać z jajkiem i mąką .Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek śmietanę( zapobiega ciemnieniu masy), doprawić  solą i pieprzem . Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Gulasz
Mięso pokroić w średnią kostkę, doprawić papryką i obsmażyć  na odrobinie oleju. Następnie zalać bulionem, dodać ziele angielskie i liście laurowe i dusić do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie, zagęścić sos mąką i doprawić do smaku. Na gorące placki ziemniaczane nałożyć porcję gulaszu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz