Dziś 13 listopada i mamy niekonwencjonalne święto:
Dzień Placków Ziemniaczanych
tak więc polecam
chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem, to na dzisiejsze Święto;)
Dzień Placków Ziemniaczanych
tak więc polecam
chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem, to na dzisiejsze Święto;)
Składniki
1 cebula
1 jajko
1/2 kg ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
1łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka śmietany
sól i pieprz
olej
na gulasz
½ kg łopatki wieprzowej
1 l. bulionu
3 szt ziela angielskiego
3 szt liśći laurowych
papryka słodka mielona
papryka wędzona mielona
1 łyżka mąki pszennej
Sposób
przygotowania
Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych
oczkach, masę odcisnąć na sitku Ziemniaki wymieszać z jajkiem i mąką .Dodać przeciśnięty
przez praskę czosnek śmietanę( zapobiega ciemnieniu masy), doprawić solą i pieprzem . Smażyć z obu stron na złoty
kolor.
Gulasz
Mięso pokroić w średnią kostkę, doprawić papryką i obsmażyć
na odrobinie oleju. Następnie zalać bulionem,
dodać ziele angielskie i liście laurowe i dusić do miękkości. Kiedy mięso
będzie miękkie, zagęścić sos mąką i doprawić do smaku. Na gorące placki ziemniaczane nałożyć porcję gulaszu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz