sobota, 10 marca 2018

ZAPIEKANKA MIĘSNO ZIEMNIACZANA z JAJKIEM

Sycące i smaczne danie z ziemniaków, i mielonego mięsa, wzbogacone jajkiem i żółtym serem
Składniki
1 kg ziemniaków
½ kg  mięsa mielonego wieprzowego
1 puszka krojonych pomidorów bez skóry
3 jajka
150 g żółtego sera
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól
pieprz
słodka papryka
1 łyżka siekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
Jajka ugotować na twardo i pokroić w plasterki . Ser zatrzeć na tarce.
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Osuszyć i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić i podsmażyć na oliwie dodać mięso mielone i lekko podsmażyć. Następnie dodać pomidory i przyprawy, dusić wszystko około 20 minut.


 Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę ziemniaków, posypać solą i pieprzem.

Na to wyłożyć mięso


 i posypać żółtym  serem( zostawić troszkę na wierzch).

 Na mięso dać jajka

 i resztę ziemniaków.

Całość lekko posolić, posypać pieprzem, papryką ... .


Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na ok. 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypać resztą żółtego sera.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz