piątek, 9 marca 2018

RYŻ Z BRZOSKWINIAMI I BEZĄ

Dziś coś na słodko, ale na obiad, deser. 
Ryż na mleku z brzoskwiniami i żurawiną przykryty bezową kołderką .
Składniki
200 g ryżu
mleko - 1,5 razy tyle ile zajmuje ryż
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka masła
2 żółtka
2 – 3 łyżki cukru
1/2 puszki brzoskwiń w syropie
mała garść żurawiny
cynamon,
imbir w proszku
beza
2 białka
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
Sposób przygotowania
Zagotować mleko , dodać ryż, sól i masło. Gotować na wolnym ogniu- ostudzić. 2 żółtka utrzeć z cukrem. I wymieszać z ryżem.

 Keksówkę wyłożyć  papierem do pieczenia i nałożyć połowę ryżu, owoce, posypać cynamonem, imbirem, cukrem i na to reszta ryżu.
 Pianę z białek ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Wyłożyć na ryż. 
Piec 30 min w nagrzanym piekarniku 180C. Wyjąć i dać chwilkę odpocząć zapiekance- by stężała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz