czwartek, 8 marca 2018

CIASTO DROŻDŻOWE z PIERNIKAMI + kruszonka


Składniki
Ciasto:
35g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
Masa piernikowa:
10 dag pierników
1 łyżka przyprawy do pierników
40 dag powideł śliwkowych
1 łyżeczka rumu
Kruszonka:
80g miękkiego masła
¾ szkl. mąki pszennej
½ szkl cukru
Sposób przygotowania
Drożdże zalać ciepłym mlekiem -mieszać, aż się rozpuszczą. Dodać cukier, jajka i olej –miksować na niskich obrotach. Następnie dodać mąkę i miksować na gładkie ciasto (dość rzadkie). Wylać na  blachę o wymiarach 25x30cm wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę  do wyrośnięcia. Pierniki drobno pokroić. Dodać do nich powidła, przyprawę, rum i wymieszać .
KRUSZONKA
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone zimne masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
Na wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć równomiernie masę piernikową. Wierzch posypać kruszonką . Piec w  nagrzanym piekarniku o temp. 180 C (góra-dół) ok 35-40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz