środa, 7 marca 2018

KASZA BULGUR po turecku

Kasza bulgur  jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum – najbardziej wartościowej odmiany pszenicy.  Jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi. Ponadto jest skarbnicą kwasu foliowego, żelaza, ma najwięcej błonnika z wszystkich kasz,który obniża poziom „złego” cholesterolu i wiąże tłuszcze w przewodzie pokarmowym. Tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Zawiera tez potas , fosfor, sód, ale najwięcej magnezu. Witaminy występujące w niej to: Tiamina (B1) Ryboflawina (B2) Niacyna (B3)  B6,  Witamina A, E, K

Będąc w Turcji bardzo posmakowała nam ta kasza i spróbowałam odtworzyć ten smak- wyszedł nieco inny- nie mniej smaczny niż oryginał:)

Składniki
1 szkl. kaszy bulgur
1 czerwona papryka
2 szkl. wody
1 cebula
3 pomidory średnie
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
Sposób przygotowania
Olej i masło rozgrzać w garnku, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę- zrumienić. Pomidory sparzyć – obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do reszty. Doprawić  solą i pieprzem- wymieszać. Udusić do miękkości. Wodę wlać do garnka i zagotować. Wsypać  kaszę bulgur. Gotować na małym ogniu, aż do wchłonięcia wody.Przykryć i odstawić na 15 min. Kaszę połączyć z warzywami. Podawać na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz