Zdrowa, pyszna i kremowa zupa o pięknym kolorze . Delikatna w smaku i sycąca, zawiera mnóstwo cennych witamin i mikroelementów.
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 cebulka,
2 ziemniaczki
2 ząbki czosnku
wywar mięsny lub warzywny ok 2 litry
1 średni brokuł
100 g serka topionego
50 g sera żółtego
2 łyżki śmietany 18%
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na masełku, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Marchewkę i pietruszkę obrać pokroić i wrzucić do wywaru. Chwilę pogotować, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodać cebulę z czosnkiem i brokuł podzielony na różyczki . Gotować do miękkości. Wszystko zblendować, dodać pokrojony ser topiony. Doprawić solą i pieprzem. Śmietanę zahartować, połączyć z zupą . Zagotować. Nakładać na talarze, posypać grzankami ziołowymi i startym żółtym serem. Rada
zamiast grzanek może być groszek ptysiowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz