Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak:
kwas foliowy-spowalnia
proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga
także pracę układu krążenia;
witaminy C i E oraz beta-karoten – poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci;
asparagina wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu;
wapń, fosfor, potas;
glutation
– wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie
oczyszczaniu organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek
nowotworowych oraz choroby Alzheimera;
błonnik – poprawia perystaltykę jelit;
inulina
– zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Zapobiegają
powstawaniu nowotworów. Ponadto szparagi są jednym z
najskuteczniejszych afrodyzjaków.
Sałatka zielona bogata w witaminki
Składniki
✔ 2 cukinie
✔ 175g szparagów
✔ 250g młodego bobu
✔ 75g mieszanki sałaty/szpinaku/rzeżuchy
✔ 75g orzechów laskowych ( u mnie włoskie i migdały)
Sposób przygotowania
Cukinie
umyć, obciąć końce , pokroić cienko wzdłuż. Wrzucić na patelnie
grillową na jakieś 3 min. Zagotować wodę , wrzucić umyte szparagi i
gotować 2 min. Wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym. Do tej samej
wody wrzucić młody zamrożony bób i gotować przez 3 min. Wyjąć na sitko ,
przelać zimną wodą. Jak trochę przestygnie obrać z łup. Suche
szparagi wrzucić na patelnie grillową i grillować przez ok 3 min.
Orzechy uprażyć na suchej patelni i posiekać. Na talerzu ułożyć
mieszanki sałat. Dodać bób, pokrojone szparagi, cukinie i orzechy.
Polać dressingiem
Polać dressingiem
składniki
✔ Sok z pomarańczy plus skórka
✔ 2 łyżki oliwy z oliwek
✔ ząbek czosnku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz