piątek, 14 lipca 2023

LETNIA SAŁATKA z BOBEM i SZPARAGAMI

Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak:
kwas foliowy-spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia; 
 witaminy C i E oraz beta-karoten – poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci; 
 asparagina wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu; 
wapń, fosfor, potas;
glutation – wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera; 
błonnik – poprawia perystaltykę jelit; 
 inulina – zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Zapobiegają powstawaniu nowotworów.  Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków. 
Sałatka zielona bogata  w witaminki
Składniki
2 cukinie
175g szparagów 
250g młodego bobu
75g mieszanki sałaty/szpinaku/rzeżuchy
75g orzechów laskowych ( u mnie włoskie i migdały)
Sposób przygotowania
Cukinie umyć, obciąć końce , pokroić  cienko wzdłuż.    Wrzucić na patelnie grillową na jakieś 3 min. Zagotować  wodę , wrzucić umyte szparagi i gotować 2 min. Wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym. Do tej samej wody wrzucić młody zamrożony bób i gotować przez 3 min. Wyjąć na sitko , przelać zimną wodą.  Jak trochę przestygnie obrać z łup.  Suche szparagi wrzucić na patelnie grillową i  grillować przez ok 3 min.  Orzechy uprażyć na  suchej patelni i posiekać.   Na talerzu ułożyć mieszanki sałat. Dodać bób, pokrojone szparagi, cukinie  i orzechy. 
 Polać dressingiem
składniki
Sok z pomarańczy plus skórka
2 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz