Owoce są źródłem witamin. Ale zawierają też:
Dzisiaj
coś dla naszych milusińskich , chociaż dorośli też je lubią:) Fajny
pomysł by spędzić trochę czasu w kuchni z dziećmi. Łatwe w wykonaniu. Zdrowe- mega moc
witamin z owców. Kolorowe i efektowne- udekorują stół na kinderbal.
- Błonnik – poprawia perystaltykę jelit, zwiększa wydalanie cholesterolu.
- Cynk – podnosi odporność, wzmacnia kości, włosy i paznokcie.
- Fitoestrogeny – hormony roślinne, łagodzą objawy menopauzy.
- Flawonoidy – neutralizują wolne rodniki, uszczelniają naczynia, chronią przed miażdżycą i nowotworami.
- Fosfor – wzmacnia kości, usprawnia pracę serca i nerek.
- Jod – niezbędny dla tarczycy, która wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, m.in. reguluje spalanie tłuszczu.
- Krzem – uszczelnia naczynia krwionośne, poprawia wygląd skóry i włosów, przyspiesza przemianę materii.
- Kwas foliowy – jego niedobór w czasie ciąży powoduje wady rozwojowe u płodu.
- Magnez – poprawia koncentrację, obniża ciśnienie krwi, uspokaja.
- Miedź – ułatwia przyswajanie żelaza, dobra dla serca i kości.
- Potas – zapobiega nadciśnieniu, łagodzi objawy alergii, oczyszcza.
- Wapń – chroni zęby, kości i serce, łagodzi objawy alergii.
- Żelazo – niezbędne w procesie rozprowadzania tlenu do wszystkich komórek ciała.
Składniki
✔2 gruszki
✔winogrona ciemnie i zielone
✔maliny
✔porzeczki czerwone i czarne
✔jagody
✔brzoskwinia
✔mięta świeża
Sposób przygotowania
Węższą
część gruszki obrać ze skórki. Aby zrobić oczka użyć 2 porzeczek
czarnych zamieszczonych na wykałaczkach i wbitych w gruszkę. Nosek w
ten sam sposób tylko , że z ciemnych winogron. Na wykałaczki nabijać
owoce wg uznania i wbić w gruszkę. Całość udekorować świeżą mięta i
resztą owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz