Świetne połączenie czekoladowego ciasta, śmietankowego kremu i świeżych truskawek i bananów.
Składniki:
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
3 jajka
1,5 szklanki mleka
4 łyżki kakao
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
500ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
2 banany
20 dag truskawek
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wymieszać na jednolitą masę.
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wymieszać na jednolitą masę.
Ciasto
wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę –ok 24×26 cm . Piec w
180’C ok 40 minut– do suchego patyczka. Ostudzić, a następnie
ściąć z niego wierzch.
Spód ciasta włożyć ponownie do blaszki , a
wierzch pokruszyć i przełożyć do miseczki.
Galaretkę cytrynową
rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i ostudzić.
Banany obrać i
pokroić na plasterki. Truskawki umyć, osuszyć i przeciąć na połówki.
Pokrojone owoce ułożyć na cieście i posmarować pędzelkiem cienką
warstwą galaretki .
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem
pudrem. Dodać cienkim strumieniem resztę galaretki cytrynowej . Masę
wyłożyć równomiernie na owoce .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz