niedziela, 25 czerwca 2023

OWOCOWO- Czekoladowo- ŚMIETANKOWE ciasto.

Świetne połączenie czekoladowego ciasta, śmietankowego kremu i świeżych  truskawek i bananów.


Składniki:
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
3 jajka
1,5 szklanki mleka
4 łyżki kakao
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    na krem:
500ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
2 banany
20 dag truskawek
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wymieszać na jednolitą masę.
 Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę –ok 24×26 cm . Piec w 180’C  ok 40 minut– do suchego patyczka. Ostudzić, a następnie ściąć z niego wierzch. 
Spód ciasta włożyć  ponownie do blaszki , a wierzch pokruszyć  i  przełożyć do miseczki.
 Galaretkę cytrynową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i ostudzić. 
Banany obrać i pokroić na plasterki. Truskawki  umyć, osuszyć i przeciąć na połówki. 
Pokrojone owoce ułożyć na cieście  i posmarować pędzelkiem cienką warstwą galaretki .
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.  Dodać cienkim strumieniem resztę galaretki cytrynowej . Masę wyłożyć równomiernie na owoce .
Całość posypać pokruszonym ciastem i delikatnie docisnąć. Wstawić  do lodówki najlepiej na całą noc .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz