JABŁKA neutralizują toksyczne substancje, obniżają poziom „złego” cholesterolu i wspomagają prawidłowe trawienie.
W skórce jabłka znajdują
się ogromne ilości pektyn, które potrafią oczyszczać nasz organizm z
trujących substancji.
Jabłka zawierają wiele witamin, jednak najważniejszą jest witamina C. Najwięcej jest jej pod skórką, dlatego trzeba zjadać jabłka surowe lub gotowane czy pieczone ze skórką.
Szarlotka na kruchym maślanym spodzie i równie kruchą górą- znajdziecie ją w każdym górskim schronisku, a jak Wam smakuje to zapraszam po przepis :)
Składniki
Ciasto
✔2 szkl mąki pszennej
✔ 250 g zimnego masła
✔ 1 jajko
✔ 3 łyżki cukru
✔2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Masło pokroić w kostkę , dodać resztę składników i szybko zagnieść
ciasto.
Podzielić na 2 części.
Jedną połowa wylepić dno blaszki 24x24 wyłożonej papierem do pieczenia , po nakłuwać widelcem i włożyć do zamrażarki- lodówki na 15 min ( jeśli
się nie zmieści z blachą to schłodzić w lodówce i dopiero wyłożyć na
blachę.
Składniki
Nadzienie jabłkowe
✔ 1,2 kg jabłek lekko kwaskowych
✔ 2 łyżki cukru
✔ 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce- podsmażyć na małym ogniu wraz z cukrem
i cynamonem. Odparować, ostudzić.
Spód podpiec przez 20 min w nagrzanym do 180° C piekarniku. Jabłka wyłożyć na ciasto na blaszce. Drugą
połowę ciasta kroić na cienkie plasterki i nałożyć na jabłka. Piec przez 40 min w nagrzanym do 180° C piekarniku.
Jak ostygnie oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz