czwartek, 23 lutego 2023

PALUCHY z salami i ZAWIJAŃCE z pieczarkami

Paluchy i zawijańce z ciasta francuskiego to przekąski idealne na przyjęcie- wszystkim smakują , szybko i łatwo się je robi. Polecam.


Składniki
2 opakowania ciasta francuskiego
garść prażonego słonecznika
 ✔1/2 kg pieczarek
125 g sera żółtego 
 10 plastrów salami
2 łyżki keczupu
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
sól
pieprz
olej

PALUCHY : 
  Majonez, keczup i musztardę wymieszać razem w kubku, doprawić wg uznania. Rozwinąć ciasto francuskie posmarować  je powstałym sosem. Salami pokroić w cienkie paski i rozsypać po sosie, posypać, startym serem żółtym- złożyć na pół, docisnąć i radełkiem pokroić 1,5 cm paski . 

 

Chwycić za dwa końce paska i skręcić w przeciwnych kierunkach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego   do 200 C piekarnika. Piec 20 min.

ZAWIJAŃCE:
Słonecznik uprażyć na suchej patelni - ostudzić i zblendować. Pieczarki  umyć i zetrzeć  na tarce o  dużych oczkach -zrumienić na patelni z odrobiną oleju. Doprawić , dodać słonecznik, wymieszać- ostudzić.  Rozwinąć ciasto, rozłożyć farsz pieczarkowy, posypać startym serem żółtym. 

 Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Ostrym nożem pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego   do 200 C piekarnika. Piec 20 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz