środa, 8 marca 2023

TORCIK OWOCOWY- brzoskwinie, truskawki, jagody i .. szpinak

Brzoskwinie w puszkach. Czy są tak samo zdrowe jak świeże owoce? 
 Ich aromatem i smakiem można cieszyć się przez cały rok.  Jeśli nie są obrane to są niemal równie wartościowe, co świeże i mogą zawierać podobne ilości witamin oraz składników mineralnych. 
Jednak lepszym źródłem przeciwutleniaczy  są świeże brzoskwinie . Pamiętajmy, że  wzrasta kaloryczność  owoców w puszcze i nie są też tak bezpieczne jak surowe owoce dla osób z zaburzeniami metabolicznymi. Ich indeks nadal jest niski, ale wzrasta z 29 na 52. 

Pyszne ciacho szpinakowe - z musem brzoskwiniowym i musem jagodowo- truskawkowym

 Składniki na biszkopt
200 g świeżego szpinaku 
1 szkl. cukru
1 szkl mąki pszennej
1 szkl  mąki krupczatki
200 ml oleju
4 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
 Szpinak zblendować razem z olejem.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i  powoli wlewać  szpinak, a następnie obie mąki wymieszane razem z proszkiem. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (tylko samo dno), przełożyć ciasto i piec w nagrzanym na 180 C piekarniku przez 45 min. Wystudzić, przekroić na pół. Można lekko ściąć górę - będzie do posypania na wierzch
 Składniki na mus brzoskwiniowy
1 duża puszka brzoskwiń
100 ml śmietany 30%
2 galaretki brzoskwiniowe
2  pełne łyżeczki żelatyny 
3 łyżki  zimnej wody 
dodatkowo
sok z cytryny  i woda
Sposób przygotowania
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i zblendować. Żelatynę zalać 
wodą i odstawić by napęczniała. Zalewę z brzoskwiń zagotować i wyłączyć. Wsypać galaretki, dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Wystudzić. Do brzoskwiń dodać śmietanę, wymieszać i wlać lekko tężejącą galaretkę- dokładnie wymieszać. Wodą wymieszaną z sokiem z cytryny  nasączyć pierwszy szpinakowy blat i wyłożyć na niego masę brzoskwiniową. Zakryć drugim  nasączonym blatem
Składniki na mus truskawkowo-jagodowy
200 gr truskawek
3 łyżki jagód
400 g jogurtu greckiego
2 galaretki truskawkowe
2 łyżeczki żelatyny 
dodatkowo 
truskawki
Sposób przygotowania
Truskawki i jagody zblendować, dodać jogurt 
Żelatynę zalać wodą i odstawić by napęczniała. Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku, dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia.  Do masy  owocowej  dodać tężejącą galaretkę i szybko wymieszać. Wyłożyć  na wierzch ciasta, wyrównać, posypać pokruszonym szpinakowym biszkoptem. . Całość schłodzić. Przed  podaniem udekorować truskawkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz