Brzoskwinie w puszkach. Czy są tak samo zdrowe jak świeże owoce?
Ich aromatem i smakiem
można cieszyć się przez cały rok. Jeśli nie są obrane to są niemal równie wartościowe, co świeże i mogą zawierać podobne ilości witamin oraz składników mineralnych.
Jednak lepszym źródłem przeciwutleniaczy są świeże brzoskwinie . Pamiętajmy, że wzrasta kaloryczność owoców w puszcze i nie są też tak bezpieczne jak surowe
owoce dla osób z zaburzeniami metabolicznymi. Ich indeks nadal jest
niski, ale wzrasta z 29 na 52.
Pyszne ciacho szpinakowe - z musem brzoskwiniowym i musem jagodowo- truskawkowym
Składniki na biszkopt
✔ 200 g świeżego szpinaku
✔1 szkl. cukru
✔1 szkl mąki pszennej
✔1 szkl mąki krupczatki
✔200 ml oleju
✔4 jaja
✔2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Szpinak zblendować razem z olejem.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i powoli wlewać szpinak, a następnie obie mąki wymieszane razem z proszkiem. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (tylko samo dno), przełożyć ciasto i piec w nagrzanym na 180 C piekarniku przez 45 min. Wystudzić, przekroić na pół. Można lekko ściąć górę - będzie do posypania na wierzch
Składniki na mus brzoskwiniowy
✔1 duża puszka brzoskwiń
✔100 ml śmietany 30%
✔2 galaretki brzoskwiniowe
✔2 pełne łyżeczki żelatyny
✔3 łyżki zimnej wody
dodatkowo
✔sok z cytryny i woda
Sposób przygotowania
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i zblendować. Żelatynę zalać
wodą i odstawić by napęczniała. Zalewę z brzoskwiń zagotować i wyłączyć. Wsypać galaretki, dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Wystudzić. Do brzoskwiń dodać śmietanę, wymieszać i wlać lekko tężejącą galaretkę- dokładnie wymieszać. Wodą wymieszaną z sokiem z cytryny nasączyć pierwszy szpinakowy blat i wyłożyć na niego masę brzoskwiniową. Zakryć drugim nasączonym blatem
Składniki na mus truskawkowo-jagodowy
✔200 gr truskawek
✔3 łyżki jagód
✔400 g jogurtu greckiego
✔2 galaretki truskawkowe
✔2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo
✔truskawki
Sposób przygotowania
Truskawki i jagody zblendować, dodać jogurt
Żelatynę zalać wodą i odstawić by napęczniała. Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku, dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Do masy owocowej dodać tężejącą galaretkę i szybko wymieszać. Wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać, posypać pokruszonym szpinakowym biszkoptem. . Całość schłodzić. Przed podaniem udekorować truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz