piątek, 21 października 2022

SERNIK CYTRYNOWY

CYTRYNA to dobre źródło bea-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. Chociaż cytryna wcale nie jest królową witaminy C, zawiera jej na tyle dużo (53 mg/100 g), by wspierać odporność i łagodzić przebieg infekcji. 

Tym bardziej, że ma też sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne.
 

TWARÓG- powinniśmy go regularnie spożywać ze względu na pełnowartościowe białko, które jest lekko przyswajalne i łatwostrawne .

To bogate źródło lizyny, która zapobiega miażdżycy, nowotworom, oraz poprawia koncentrację .

Zawiera również  cenne składniki mineralne takie jak: wapń , fosfor, ciut mniej jodu, sodu, potasu i magnezu.
 
Wilgotny, pyszny, delikatny, orzeźwiający sernik z nutą cytrynową, na kruchym ciemnym spodzie.
 Składniki
Ciasto:   
*20 dag mąki  
 *10 dag masła  
 * 7 dag cukru  
 *1 łyżka kakao  
 * sól,  
 * żółtko
Masa : 
 * 1 kg sera tłustego( zmielonego 2 x twarogu)  
 * sok i skórka otarta z cytryny( lepsza kandyzowana)
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
*25 dag cukru 
*  4 jajka  
*  2 łyżki masła  
Sposób przygotowania
 Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki tortownicy, nakłuć widelcem. Piec w 200 stopniach C przez 10 min.
 Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem, wymieszać z twarogiem, masłem, skórką , pianą z białek i mąką. 
Wyłożyć na ciasto.
 Piec ok godziny w 180 stopniach C.
Rada
sernik można polukrować

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz