CYTRYNA to dobre źródło bea-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. Chociaż cytryna wcale nie jest królową witaminy C, zawiera jej na tyle dużo (53 mg/100 g), by wspierać odporność i łagodzić przebieg infekcji.
Tym bardziej, że ma też sporo rutyny, która zapobiega
utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne.
TWARÓG- powinniśmy go regularnie spożywać ze względu na pełnowartościowe białko, które jest lekko przyswajalne i łatwostrawne .
To bogate źródło lizyny, która zapobiega miażdżycy, nowotworom, oraz poprawia koncentrację .
Zawiera również cenne składniki mineralne takie jak: wapń , fosfor, ciut mniej jodu, sodu, potasu i magnezu.
Wilgotny, pyszny, delikatny,
orzeźwiający sernik
z nutą cytrynową, na kruchym ciemnym spodzie.
Składniki
Ciasto: *20 dag mąki *10 dag masła * 7 dag cukru *1 łyżka kakao * sól, * żółtko
Masa : * 1 kg sera tłustego( zmielonego 2 x twarogu) * sok i skórka otarta z cytryny( lepsza kandyzowana)* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
*25 dag cukru * 4 jajka * 2 łyżki masła
Sposób przygotowania
Z
podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, wyłożyć nim dno i
boki tortownicy, nakłuć widelcem. Piec w 200 stopniach C przez 10
min. Żółtka
utrzeć z cukrem i sokiem, wymieszać z twarogiem, masłem, skórką , pianą
z białek i mąką. Wyłożyć na ciasto. Piec ok godziny w 180 stopniach C.
Rada
sernik można polukrować
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz