sobota, 10 września 2022

KROKIETY z MIĘSEM

Krokiety z mięsem to super pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu . Do tego pyszny barszcz czerwony i obiad gotowy. Można do farszu dodać kapustę kiszoną, lub pieczarki- co kto lubi.

Składniki na farsz 
1,7 kg  ugotowanego mięsa drobiowego
 - u mnie z  kilku rosołów - mrożone 
2 cebule
sól
pieprz
czosnek granulowany
maggi w płynie
 Sposób przygotowania
Rozmrożone mięso zmielić w maszynce.
Dodać cebulę pokrojoną  w kostkę i podsmażoną. Doprawić do smaku wedle uznania.
do panierowania
bułka tarta
2 jajka 
1/2 szkl mleka 
 sól
2 łyżki mąki 
olej do smażenia 
Składniki na naleśniki
Ciasto
3 jajka
3 szkl mleka
3 szkl mąki
1 łyżeczka cukru
5 łyżek oleju
1 szkl wody gazowanej ( może być zwykła)
odrobina soli
Sposób przygotowania

Wszystkie składniki  na ciasto wymieszać mikserem lub rózgą, jeśli będzie zbyt gęste dodać odrobinkę wody. Na rozgrzaną patelnie dać 2 krople oleju i smażyć na” złoty” kolor z obu stron- jedna może być bledsza- cienkie naleśniki. 

Na naleśnika nałożyć dość sporo farszu  i zawinąć najpierw boki ( nie stykają się)  a następnie zwinąć w rulon. 

Z tych proporcji wyszło mi 25 krokietów.


 

Do miski wbić jajka, dodać mleko,mąkę i odrobinę soli- rozbełtać. Do drugiej miski wspać bułkę tartą. Każdego krokieta moczyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na  dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz