Krokiety z mięsem to super pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu . Do tego pyszny barszcz czerwony i obiad gotowy. Można do farszu dodać kapustę kiszoną, lub pieczarki- co kto lubi.
Składniki na farsz
✔1,7 kg ugotowanego mięsa drobiowego
- u mnie z kilku rosołów - mrożone
✔2 cebule
✔sól
✔pieprz
✔czosnek granulowany
✔maggi w płynie
Sposób przygotowania
Rozmrożone mięso zmielić w maszynce.
Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażoną. Doprawić do smaku wedle uznania.
do panierowania
✔bułka tarta
✔2 jajka
✔1/2 szkl mleka
✔sól
✔2 łyżki mąki
✔olej do smażenia
Składniki na naleśniki
Ciasto
✔3 jajka
✔3 szkl mleka
✔3 szkl mąki
✔1 łyżeczka cukru
✔5 łyżek oleju
✔1 szkl wody gazowanej ( może być zwykła)
✔odrobina soli
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem lub rózgą, jeśli będzie zbyt gęste dodać odrobinkę wody. Na rozgrzaną patelnie dać 2 krople oleju i smażyć na” złoty” kolor z obu stron- jedna może być bledsza- cienkie naleśniki.
Na naleśnika nałożyć dość sporo farszu i zawinąć najpierw boki ( nie stykają się) a następnie zwinąć w rulon.
Z tych proporcji wyszło mi 25 krokietów.
Do miski wbić jajka, dodać mleko,mąkę i odrobinę soli- rozbełtać. Do drugiej miski wspać bułkę tartą. Każdego krokieta moczyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz