Pyszne drożdżówki z makiem- łatwe i szybkie( można użyć
gotową masę makową) do zrobienia- są wilgotne i puszyste i nawet
ja co nie lubię maku zjadłam ze smakiem
masa makowa
✔200 g maku zmielonego
✔70 g cukru
✔1 białko
✔1 łyżka masła
✔1 łyżka miodu
✔1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich, żurawiny,
sezamu lub co tam z bakali lubicie
Ciasto drożdżowe
✔ 1 szklanka ciepłego mleka
✔1 opakowanie drożdży suchych (7 g )
✔70 g cukru
✔1 jajko
✔1/2 kg mąki pszennej
✔60 g masła
✔szczypta soli
Dodatkowo
✔ 1 żółtko
✔1 łyżka mleka
✔ cukier puder
Sposób przygotowania
Mak zalać wrzącą wodą- tak by był zakryty.
Przykryć i odstawić na 30 min , następnie
odcedzić na gęstym sitku lub w gazie- dobrze odcisnąć.
Dodać cukier, masło, miód. Z białka ubić sztywną pianę
i dodać do reszty masy- wymieszać.
Wszystkie składniki na cisto drożdżowe wymieszać i
zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe
miejsce na ok 45
min. Przykryć ściereczką .
Wyrośnięte ciasto rozwałkować w kształcie
prostokąta ok 70x40. Posmarować masą
makową.
i ciasno zwijać wzdłuż dłuższego boku. Pokroić
na ok 4 cm części i przez środek każdej zrobić
wgłębienie drewnianym patyczkiem, końcówką łyżki
... Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem w pewnych
odstępach od siebie i zostawić pod przykryciem na 10
min.
Żółtko wymieszać z mlekiem i pędzelkiem
posmarować
wgłębienia bułeczek i piec w nagrzanym
piekarniku na 200C( góra -dół) ok 15 min.
Posypać cukrem pudrem i zajadać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz