czwartek, 4 sierpnia 2022

DROŻDŻÓWKI z MAKIEM - pyszne

Pyszne  drożdżówki z makiem- łatwe i szybkie( można użyć gotową masę makową) do zrobienia- są wilgotne i puszyste i nawet ja co nie lubię maku zjadłam ze smakiem
Składniki
 masa makowa
200 g maku zmielonego
 ✔70 g cukru
 ✔1 białko
 1 łyżka masła
1 łyżka miodu
1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich, żurawiny, sezamu  lub co tam z bakali lubicie
 Ciasto drożdżowe
✔ 1 szklanka ciepłego mleka
 ✔1 opakowanie drożdży suchych (7 g )
70 g cukru
1 jajko
✔1/2 kg mąki pszennej
 60 g masła
✔szczypta soli
Dodatkowo
 ✔ 1 żółtko
 ✔1 łyżka mleka
 ✔ cukier puder
Sposób przygotowania
Mak zalać wrzącą wodą- tak by był zakryty. Przykryć  i odstawić na 30 min , następnie odcedzić na gęstym sitku lub w gazie- dobrze odcisnąć. Dodać cukier, masło, miód. Z białka ubić sztywną pianę i dodać do reszty masy- wymieszać.
Wszystkie składniki na cisto drożdżowe wymieszać i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 45 
min. Przykryć ściereczką .
Wyrośnięte ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta  ok 70x40. Posmarować masą makową.
 i ciasno zwijać wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na ok 4 cm części i przez środek każdej zrobić wgłębienie drewnianym  patyczkiem, końcówką łyżki ... Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem w pewnych odstępach od siebie i zostawić pod przykryciem na 10 min.

 
Żółtko wymieszać z mlekiem i pędzelkiem posmarować
 wgłębienia bułeczek i piec w nagrzanym piekarniku na 200C( góra -dół) ok 15 min.
Posypać cukrem pudrem i zajadać. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz