Naturalny probiotyk i bomba witaminowa- tak
Miotła do sprzątania w naszym organizmie- tak
a cóż to takiego? nic innego jak kiszonki a dziś są to pomidory kiszone.
Kisząc kolejny raz sałatę zostało- mi trochę zalewy, wiec na próbę wsadziłam pomidory- ponoć pyszne są kiszone- popularne na Ukrainie. Bardzo łatwe do zrobienia
Składniki
Składniki
✔pomidory ( u mnie malinowy, 1,5 szt na słoik)
✔litr wody
✔1 łyżka soli
✔2-3 ząbki czosnku
✔ dodatkowo dodałam liść laurowy i kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego
✔ koper, chrzan, ( opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki. Do
wyparzonego słoja wrzucić pokrojony ząbek czosnku, kulki pieprzu i ziela, włożyć pomidory. Całość
zalać zimną zalewą czyli wodą z solą, ważne aby wszystkie składniki
były zakryte. zakręcić i odstawić w cieplejsze miejsce- u mnie zwykły
blat w kuchni. Po ok 6 dniach pomidory gotowe do jedzenia lub wyniesienia do spiżarki. ( na dłuższe przechowywanie proponuję użyć małych podłużnych pomidorków w całości)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz