środa, 27 lipca 2022

FASOLKA SZPARAGOWA marynowana

 Fasolka szparagowa zamknięta w słoiku i zamarynowana- pozwoli cieszyć nam się zimą smakami lata.
Składniki
2 kg młodej fasolki szparagowej
 żółtej lub zielonej( można mieszać)
liście laurowe ( po 2 szt na słoik)
ziele angielskie( 2 kulki na słoik)
pieprz w kulkach ( 3 kulki na słoik)
Zalewa
1l. wody
1 szkl. octu
3 łyżki cukru
1 łyżka  niepełna soli
Wszystko zagotować
Sposób przygotowania
Fasolkę umyć, obciąć końcówki  i zalać wrzątkiem w garnku. Od momentu bulgotania wody gotować 5 min. Przelać zimną wodą. Układać do wyparzonych słoików ( w każdym pieprz, liść i ziele). Zalać gorącą zalewą - zakręcić. Pasteryzować 20 min od momentu wrzenia wody.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz