Marchew to warzywo, o którego
właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych decydują witaminy: Witamina
C, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna, Witamina B6, Kwas foliowy, Witamina E,
Witamina K, minerały: Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor, Potas, Sód, Cynk i
przeciwutleniacze.
Jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów jak: rak jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego.
Zawarte
w marchwi pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziałają
miażdżycy.
W medycynie naturalnej znane jest też działanie przeciwrobacze
marchwi, dlatego miazga z tego warzywa jest stosowana pomocniczo przeciwko
owsikom i gliście ludzkiej.
Wysokie, wilgotne i miękkie ciasto marchewkowe
to typowo anglosaski przysmak.
Pachnie cynamonem, a żurawina z czekoladą dodaje
mu wyrafinowanego smaku.
Łatwe do zrobienia, pyszne i aromatyczne.
Składniki:
2 szkl. mąki
✔2 łyżeczki proszku do pieczeni
✔1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
✔1,5 łyżeczki cynamonu
✔szczypta soli
✔1,5 szkl. cukru
✔4 jajka
✔1 szkl. oleju
✔3 średnie starte marchewki
✔żurawina- garść
✔migdały- garść
✔czekolada 100 g
✔cukier puder
✔rozpuszczona czekolada
2 szkl. mąki
✔2 łyżeczki proszku do pieczeni
✔1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
✔1,5 łyżeczki cynamonu
✔szczypta soli
✔1,5 szkl. cukru
✔4 jajka
✔1 szkl. oleju
✔3 średnie starte marchewki
✔żurawina- garść
✔migdały- garść
✔czekolada 100 g
✔cukier puder
✔rozpuszczona czekolada
Sposób przygotowania
Wymieszać:
mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz szczyptę
soli. W osobnym naczyniu zmiksować cukier oraz jajka na jednolitą masę.
Do masy dodawać stopniowo mieszankę mączną cały czas miksując a na
koniec wlewać cienkim strumieniem olej. Dodać startą marchewkę,
żurawinę, migdały oraz pokruszoną czekoladę. Wymieszać. Przelać na
blaszkę ok. 25×35. Piec około 50 minut w temperaturze 185 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ciasto posypać cukrem pudrem , polewamy roztopioną czekoladą, dekorujemy żurawinką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz