poniedziałek, 31 października 2022

CIASTO MARCHEWKOWE- aromatyczne

 

Marchew to warzywo, o którego właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych decydują witaminy: Witamina C, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna, Witamina B6, Kwas foliowy, Witamina E, Witamina K, minerały: Wapń,  Żelazo,  Magnez,  Fosfor, Potas,  Sód,  Cynk  i przeciwutleniacze. 
 
Jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów jak: rak jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego. 
 
Zawarte w marchwi pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziałają miażdżycy. 
 
  W medycynie naturalnej znane jest też działanie przeciwrobacze marchwi, dlatego miazga z tego warzywa jest stosowana pomocniczo przeciwko owsikom i gliście ludzkiej.

Wysokie, wilgotne i miękkie ciasto marchewkowe to typowo anglosaski przysmak.
 Pachnie cynamonem, a żurawina z czekoladą dodaje mu wyrafinowanego smaku.
 Łatwe do zrobienia, pyszne i aromatyczne.
 

  Składniki:
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczeni
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1,5 szkl. cukru
4 jajka
1 szkl. oleju
3 średnie starte marchewki
żurawina- garść
migdały- garść
czekolada  100 g
cukier puder
rozpuszczona czekolada
Sposób przygotowania
Wymieszać: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz szczyptę soli. W osobnym naczyniu zmiksować cukier oraz  jajka na jednolitą masę. Do masy dodawać stopniowo mieszankę mączną cały czas miksując a na koniec wlewać cienkim strumieniem olej. Dodać startą marchewkę, żurawinę, migdały oraz pokruszoną czekoladę. Wymieszać. Przelać na blaszkę ok. 25×35. Piec około 50 minut w temperaturze 185 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ciasto posypać cukrem pudrem , polewamy roztopioną czekoladą, dekorujemy żurawinką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz