środa, 6 lipca 2022

WYBORNE PLACKI Z CUKINII

CUKINIA (kabaczek): im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta. Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.
Sezon na cukinie trwa, a więc proponuję szybkie, delikatne, łatwe i smaczne placki z cukinii. Jednak by smakowały one wybornie trzeba je dobrze doprawić , gdyż cukinia sama w smaku jest dość … mdła.  Na pomoc przychodzi mi tu czosnek, pieprz , sól i koperek.
Składniki:
2 średnie cukinie (ok. 500 g )
1 średnia cebula
3 jaja
2 łyżki  śmietany 18%
  mąka pszenna( w zależności od gęstości ciasta )
1 garść świeżego koperku
3 ząbki czosnku
pieprz
sól
olej do smażenia
aby były bardziej wyborne dodałam też
1/2 opakowania fety
i garść uprażonego słonecznika
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o dużych oczkach( razem ze skórką). Przełożyć na sitko, durszlak…. posolić i zostawić na 30 minut. Odcisnąć bardzo dokładnie. Dodać jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę,śmietanę,koperek,  mąkę ( ile zabierze ciasto), doprawić do smaku. Rozgrzać olej na patelni i smażyć rumiane placuszki z obu stron. Odsączyć  z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podawać same lub z kleksem jogurtu, śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz