ŚLEDZIE są zdrowe i mają mało kalorii ,zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu.
✔Śledzie wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację.
✔Jedz śledzie jak najczęściej, bo dzięki nim poprawisz pamięć i wzmocnisz serce.
✔Śledzie są bogatym źródłem białka oraz witamin A i D oraz E, która ma działanie przeciwmiażdżycowe. Jest w nich sporo witaminy B6 , oraz witaminy B12 . Śledzie dostarczają także dużo żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu.
I co bardzo ważne dla osób na diecie odchudzającej, chociaż zalicza się
je do tłustych ryb, nie są wcale kaloryczne.
Przekąska zdrowa i smaczna, nieco inna niż wszystkie, na pewno zaskoczysz swoich gości takim "sushi" :)
Składniki
✔2 długie ogórki zielone
✔6 łatów matiasów solonych
✔1 mała czerwona cebulka
✔1 łyżka kwaśnej śmietany
✔1 łyżka musztardy chrzanowej
✔pieprz czarny
✔natka pietruszki
Sposób przygotowania
Ogórki
umyć, odciąć końce, obrać ,ale zostawić kawałki skóry, pokroić w
plastry 2-3 cm grubości. Każdy kawałek wydrążyć w środku. Śledzie odsączyć – posiekać. Cebulę pokroić w drobna kostkę. Dodać do śledzi cebulę ( zostawić troszkę do dekoracji), musztardę i śmietanę. Wszystko wymieszać, doprawić pieprzem. Nakładać farsz do ogórków, udekorować cebulą i natka pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz