czwartek, 7 lipca 2022

A’LA SUSHI ŚLEDZIOWO-OGÓRKOWE

ŚLEDZIE są zdrowe i mają mało kalorii ,zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu.
 Śledzie wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację. 
 Jedz śledzie jak najczęściej, bo dzięki nim poprawisz pamięć i wzmocnisz serce.
 Śledzie są bogatym źródłem białka oraz witamin A i D oraz E, która ma działanie przeciwmiażdżycowe. Jest w nich sporo witaminy B6 , oraz witaminy B12 . Śledzie dostarczają także dużo żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu. I co bardzo ważne dla osób na diecie odchudzającej, chociaż zalicza się je do tłustych ryb, nie są wcale kaloryczne.
Przekąska zdrowa i smaczna, nieco inna niż wszystkie, na pewno zaskoczysz swoich gości takim "sushi" :)
Składniki
2 długie ogórki zielone
6 łatów matiasów solonych
1 mała czerwona cebulka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka musztardy chrzanowej
pieprz czarny
  natka pietruszki
Sposób przygotowania
Ogórki umyć, odciąć końce, obrać ,ale zostawić  kawałki skóry, pokroić w plastry 2-3 cm grubości. Każdy kawałek wydrążyć w środku. Śledzie odsączyć – posiekać. Cebulę  pokroić w drobna kostkę. Dodać do śledzi cebulę ( zostawić troszkę do dekoracji), musztardę i śmietanę. Wszystko wymieszać, doprawić pieprzem. Nakładać farsz do ogórków, udekorować  cebulą i natka pietruszki.
Schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz