niedziela, 3 lipca 2022

TORT Z TRUSKAWKAMI i MASCARPONE

 Torty to nie moja specjalność, ale co tam, urodziny Córy zobowiązują ;). Szukałam jakiegoś łatwego tortu i tu z pomocą przyszła Ania Gotuje. -Dziękuję za inspirację i przepis. Nie wyszedł taki piękny jak Twój, ale pyszny był.


Składniki na biszkopt
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
7 większych jajek
3/4 szklanki drobnego cukru
Składniki na krem z mascarpone
750 g serka mascarpone
600 ml śmietanki kremówki 30%
120 g cukru pudru
Pozostałe składniki
1kg  truskawek - świeże
2 łyżki drobnego cukru
3 łyżki soku z cytryny
Do dekoracji 
świeże truskawki; 
listki mięty;
kinder bueno,
 mini pianki
Sposób przygotowania
 Obie mąki przesiać przez sito do miski. 
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać przez chwilę przy pomocy miksera , a następnie stopniowo dodawać cukier. Powinna powstać gładka, gęsta  masa białkowa .
Dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą, następnie dodać obie mąki i dobrze wymieszać.
 Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm  z wyłożonym papierem do pieczenia dnem.piec 30 min w nagrzanym piekarniku na 180C góra -dół.  
Po upieczeniu odwrócić biszkopt do góry dnem, i delikatnie zdjąć papier. Zostawić do wystudzenia- pokroić na 3 blaty.
 
1/2 kg truskawek  pokroić  w plasterki i podsmażyć w garnku z 2 łyżkami cukru  a pod koniec smażenia dodać cytrynę.
 
Na paterze ułożyć dolny blat biszkopta i  wyłożyć na niego ostudzone truskawki. Na warstwę smażonych truskawek wyłożyć jeszcze 1/4 kremu.
 Aby go zrobić należy ubić śmietankę z cukrem w wysokim naczyniu a następnie dodawać po łyżce mascarpone i zmiksować.  Na to położyć drugi blat, który trzeba nasączyć    ( na 100 ml wody dać 2 łyżki soku z cytryny) dopiero teraz kolejna warstwa kremu ( trochę więcej niż 1/4). Na to kilka plasterków truskawek . Na kremie umieść ostatni blat biszkoptowy. Ten blat również należy nasączyć. Trzeci blat przykryć warstwą kremu, zaś pozostały krem rozprowadzić też na bokach tortu. Kremu jest  dużo-wystarczy  go do otynkowania całego tortu . 
Z reszty truskawek  wykonać dekorację. Truskawki pokroić w plasterki i przykładać do boków tortu przy samym dole  lekko wciskać w krem. Górę tortu udekorować kawałkami truskawek, listkami mięty oraz kinder bueno. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz