Liście szczawiu mają dużą wartość odżywczą:
*beta-karoten,
* witaminę C,
*składniki mineralne: żelazo i wapń, błonnik pokarmowy.
Szczaw należy do warzyw najbogatszych w beta-karoten-silny przeciwutleniacz, który chroni ,niszczy wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia. Warto pamiętać, że do jej wchłaniania potrzebny jest chociaż mały dodatek tłuszczu. Szczaw zawiera także rutynę, która uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, a także wykazuje działanie antyoksydacyjne.
Szczaw jest nisko kaloryczny, przyspiesza proces gojenia się ran i zrastania kości. Pomimo tego szczawiu nie należy jeść zbyt często ani w zbyt dużych ilościach, ponieważ zawiera szkodliwy kwas szczawiowy.
Wiosna, maj, a więc czas na zupę szczawiową, przygotowaną ze świeżych listków szczawiu na bazie bulionu, ze śmietaną , ryżem i jajkiem ,( który neutralizuje kwas szczawiowy)
Składniki
*ok
2 litry wywaru, bulionu
*1 duża marchewka, starta na tarce
*1 pietruszka, starta na tarce
*30 dag świeżego szczawiu, umytego i drobno
pokrojonego
*1 łyżka masła
*śmietana 18% 2-3 łyżki
*torebka ryżu białego
*jajka na twardo
*sól, pieprz
Sposób przygotowania
Marchewkę i pietruszkę
gotować w bulionie do miękkości. Szczaw podsmażyć na maśle i zblendować ( by
było łatwiej można troszkę bulionu dolać do niego), dodać do wywaru. Torebkę
ryżu ugotować na sypko, dodać do wywaru. Śmietanę zahartować i dodać do zupy.
Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ugotowane jajko pokroić w ćwiartki na
talerzu, zalać zupą, posypać rzeżuchą.
Rada
Doskonała z dodatkiem ugotowanego jaja. Zamiast ryżu można dać ziemniaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz