poniedziałek, 2 maja 2022

SZCZAWIOWA ZUPA Z JAJKIEM i ryżem

Liście szczawiu mają dużą wartość odżywczą:

*beta-karoten,

* witaminę C,

*składniki mineralne: żelazo i wapń,  błonnik pokarmowy.

 Szczaw należy do warzyw najbogatszych w beta-karoten-silny przeciwutleniacz, który chroni ,niszczy wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia. Warto pamiętać, że do jej wchłaniania potrzebny jest chociaż mały dodatek tłuszczu. Szczaw zawiera także rutynę, która uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, a także wykazuje działanie antyoksydacyjne

Szczaw jest nisko kaloryczny, przyspiesza proces gojenia się ran i zrastania kości.  Pomimo tego szczawiu nie należy jeść zbyt często ani w zbyt dużych ilościach, ponieważ zawiera szkodliwy kwas szczawiowy.

Wiosna, maj, a więc czas na zupę szczawiową, przygotowaną ze świeżych listków szczawiu na bazie bulionu, ze śmietaną , ryżem i jajkiem ,( który neutralizuje  kwas szczawiowy)

Składniki

*ok 2 litry wywaru, bulionu
*1 duża marchewka, starta na tarce
  *1 pietruszka, starta na tarce
*30 dag świeżego szczawiu, umytego i drobno pokrojonego
*1 łyżka masła
*śmietana 18% 2-3 łyżki
  *torebka ryżu białego
  *jajka na twardo
*sól, pieprz
Sposób przygotowania

Marchewkę i pietruszkę gotować w bulionie do miękkości. Szczaw podsmażyć na maśle i zblendować ( by było łatwiej można troszkę bulionu dolać do niego), dodać do wywaru. Torebkę ryżu ugotować na sypko, dodać do wywaru. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ugotowane jajko pokroić w ćwiartki na talerzu, zalać zupą, posypać rzeżuchą. 
Rada
Doskonała z dodatkiem ugotowanego jaja. Zamiast ryżu można dać ziemniaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz