poniedziałek, 9 maja 2022

CZOSNEK NIEDŹWIEDZI suszony

 *zapobiega miażdżycy, zawałom serca, udarom i chorobie wieńcowej 
*ma działanie bakteriobójcze , 
*zmniejsza lepkość krwi, a tym samym i ryzyko zakrzepów oraz obniża ciśnienie tętnicze 
*przyspiesza i wzmaga wydzielanie żółci, dzięki czemu usprawniają pracę jelit  
*wspomaga wątrobę - odtruwa organizm

Odkrycie kulinarne ostatnich lat.
Nadaje się do sałatek, zup, twarogu, świetny do pieczonego mięsa, a nawet jako posypka na ziemniaki zamiast kopru. Urozmaici smak wielu potraw.
Składniki
1 -2 pęczki czosnku niedźwiedziego
Sposób przygotowania
Czosnek umyć, osuszyć , odciąć ogonki i pokroić na drobno  , liście ( ogonki też) suszyć w suszarce na grzyby . 
Wysuszone liście skruszyć do pojemnika. Wysuszone ogonki blenduję na pył i dodaję do liści.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz