*zapobiega miażdżycy, zawałom serca, udarom i chorobie wieńcowej
*ma działanie bakteriobójcze ,
*zmniejsza lepkość krwi, a tym samym i ryzyko
zakrzepów oraz obniża ciśnienie tętnicze
*przyspiesza
i wzmaga wydzielanie żółci, dzięki czemu usprawniają pracę jelit
*wspomaga wątrobę - odtruwa organizm
Odkrycie kulinarne ostatnich lat.
Nadaje się do sałatek, zup, twarogu, świetny do pieczonego mięsa, a nawet jako posypka na ziemniaki zamiast kopru. Urozmaici smak wielu potraw.
Składniki
✔1 -2 pęczki czosnku niedźwiedziego
Sposób przygotowania
Czosnek umyć, osuszyć , odciąć ogonki i pokroić na drobno , liście ( ogonki też) suszyć w suszarce na grzyby .
Wysuszone liście skruszyć do pojemnika. Wysuszone ogonki blenduję na pył i dodaję do liści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz