Soczyste pyszne i bez zawijania gołąbki z mięsa mielonego i kapusty w kremowym sosie pomidorowym, to szybsza wersja tradycyjnych gołąbków i super pomysł na obiad.
Sos pomidorowy
Składniki
✔1 łyżka masła,
✔1 łyżka mąki,
✔1/2 l bulionu z kurczaka (może być z kostki),
✔ 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
✔ łyżeczka cukru,
✔szczypta soli,
✔2 łyżki śmietany kwaśnej,
✔½ cebuli
Sposób przygotowania
W rondelku roztopić masło, dodać cebule pokrojona w kostkę , zeszklić. Następnie wlać bulion, dodać mąkę wymieszana starannie z koncentratem , cukrem i śmietaną i mieszać na niewielkim ogniu, aż do zagotowania. Gotować jeszcze 10 minut.
W rondelku roztopić masło, dodać cebule pokrojona w kostkę , zeszklić. Następnie wlać bulion, dodać mąkę wymieszana starannie z koncentratem , cukrem i śmietaną i mieszać na niewielkim ogniu, aż do zagotowania. Gotować jeszcze 10 minut.
Składniki
✔2 torebki ryżu
✔1/2 główki kapusty
✔500 g mielonego mięsa ( wieprzowe)
✔1 jajko
✔olej
✔1 mała cebula
✔sól, pieprz
✔1 l bulionu
Sposób przygotowania
Ryż
ugotować w osolonej
wodzie. Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do
wystudzonego ryżu: mięso mielone, cebulę i jajko, doprawić solą i
pieprzem. Wymieszać i odstawić. Kapustę poszatkować i
ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i dodać do mięsa i ryżu. Formować
kotlety i obsmażyć z obu stron na patelni. Przełożyć do naczynia
żaroodpornego
- zalać sosem pomidorowym lub bulionem i zapiekać ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 C .
Podawać z ziemniakami i sosem pomidorowym, lub
pieczarkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz