piątek, 29 kwietnia 2022

GOŁĄBKI bez zawijania

Soczyste pyszne i bez zawijania gołąbki z mięsa mielonego i kapusty w kremowym sosie pomidorowym, to  szybsza wersja tradycyjnych gołąbków i super pomysł na obiad.

Sos pomidorowy
Składniki
1 łyżka masła,
 1 łyżka mąki, 
1/2 l bulionu z kurczaka (może być z kostki),
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
łyżeczka cukru,
 szczypta soli,
 2 łyżki śmietany kwaśnej,
 ½ cebuli
Sposób przygotowania
W rondelku roztopić masło, dodać cebule pokrojona w kostkę , zeszklić. Następnie wlać bulion, dodać mąkę wymieszana starannie z koncentratem , cukrem i śmietaną i mieszać na niewielkim ogniu, aż do zagotowania. Gotować jeszcze 10 minut.
Składniki
2 torebki ryżu
1/2 główki kapusty
500 g mielonego mięsa ( wieprzowe)
1 jajko
olej
1 mała cebula
sól, pieprz
1 l bulionu 
 Sposób przygotowania
 Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę  posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do wystudzonego ryżu: mięso mielone, cebulę i jajko, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić. Kapustę poszatkować i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i dodać do mięsa i ryżu. Formować kotlety i obsmażyć z obu stron na patelni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego 
- zalać sosem pomidorowym lub bulionem i zapiekać ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 C . 
 Podawać z ziemniakami i sosem pomidorowym, lub pieczarkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz