wtorek, 26 kwietnia 2022

TARTELETKI z WYTRAWNYM NADZIENIEM

Kruche babeczki słone czy słodkie? Jakie wolicie?  nie umiałam się zdecydować, więc zrobiłam jedne i drugie. 
Na razie przepis na te na słono :)
Składniki na ciasto
 ✔ 200g mąki pszennej
 ✔ 100 g masła
 ✔szczypta soli
 2 łyżki wody
  ✔żółtko 
bułka tarta
 ✔ sezam czarny
 Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zagnieść i wstawić do lodówki na 20 min. Następnie rozwałkować  na ok 5 mm i za pomocą szklanki wyciąć koła.
Foremki na tarteletki wysmarować  tłuszczem, obsypać bułką tartą ( robiłam też bez tego kroku i pięknie wyszły). 
 Wyciętymi kołami ciasta wylepić foremki. 
 
Piec w nagrzanym do 190 C piekarniku- góra i dół - przez 15-20 min.
składniki na farsz 
100g sera żółtego
 1 ząbek czosnku
 1 łyżka majonezu
  1 łyżka keczupu
  2 łyżki słonecznika prażonego
szczypiorek
Sposób przygotowania 
 Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do sera razem z majonezem, słonecznikiem i keczupem. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i zblendować. Przygotowanym farszem nadziewać wystudzone tarteletki. Udekorować szczypiorkiem .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz