piątek, 1 kwietnia 2022

JAJKA wielkanocne FASZEROWANE burakami lub szpinakiem

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka,oraz bogactwa witamin: A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. 
Jajka faszerowane  to obowiązkowy element wielkanocnego menu. Można je robić w różnych odsłonach ,  świetnie się sprawdzą jako przekąska imprezowa.  Jajka raczej  smakują każdemu :) 
Można z nich wyczarować prawdziwe kulinarne cuda.

 

Składniki na farsz z  burakami
4 jajka 
1 ugotowany burak
✔1/2 łyżeczki kuminu
 ✔1 ząbek czosnki
 ✔szczypta imbiru
 ✔2-3 łyżki majonezu
 ✔sól
 ✔pieprz
Sposób przygotowania
Jajka ugotować na twardo , obrać , delikatnie wydrążyć żółtka i rozgnieść je widelcem. Dodać pokrojonego drobniej buraka- zblendować z majonezem i czosnkiem. Doprawić do smaku. Wypełnić farszem białka.
 
Składniki na farsz ze szpinakiem 
 ✔4 jajka
10 dag szpinaku( może być mrożony) 
 ✔1 ząbek czosnku
2-3  łyżki majonezu
sól
pieprz 
 ✔olej
 ✔ można dodać fetę ale wtedy mniej soli
Sposób przygotowania
Szpinak podsmażyć na patelni z 1 łyżką oleju . Dodać czosnek , majonez i żółtka z jajek- zblendować. Doprawić. Wypełnić farszem białka


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz