Jajka są
przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka,oraz bogactwa witamin: A, E, D i K oraz B2 i B12,
kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu,
wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku jest luteina, która chroni oczy
przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki
żółtej i poprawia widzenie.
Jajka faszerowane to obowiązkowy element wielkanocnego menu. Można je robić w różnych odsłonach ,
świetnie się sprawdzą jako przekąska
imprezowa. Jajka raczej smakują każdemu
:)
Można z nich wyczarować prawdziwe kulinarne cuda.
Składniki na farsz z burakami
✔4 jajka
✔1 ugotowany burak
✔1/2 łyżeczki kuminu
✔1 ząbek czosnki
✔szczypta imbiru
✔2-3 łyżki majonezu
✔sól
✔pieprz
Sposób przygotowania
Jajka ugotować na twardo , obrać , delikatnie wydrążyć żółtka i rozgnieść je widelcem. Dodać pokrojonego drobniej buraka- zblendować z majonezem i czosnkiem. Doprawić do smaku. Wypełnić farszem białka.
Składniki na farsz ze szpinakiem
✔4 jajka
✔10 dag szpinaku( może być mrożony)
✔1 ząbek czosnku
✔2-3 łyżki majonezu
✔sól
✔pieprz
✔olej
✔ można dodać fetę ale wtedy mniej soli
Sposób przygotowania
Szpinak podsmażyć na patelni z 1 łyżką oleju . Dodać czosnek , majonez i żółtka z jajek- zblendować. Doprawić. Wypełnić farszem białka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz