Babka
jest bardzo aromatyczna (dzięki skórkom owocowym) i wilgotna. Idealna
do popołudniowej kawy, śmiało może gościć na wielkanocnym stole.
✔ 12,5 dag mąki
✔ 5 dag mąki ziemniaczanej
✔ 12,5 dag cukru
✔ 4 jajka
✔1 opakowanie cukru migdałowego
✔1 łyżeczka proszku do pieczenia
✔12,5 dag orzechów laskowych
✔ 12,5 dag moreli
✔ 12,5 dag rodzynek
✔ 6 dag migdałów
✔12,5 dag smażonej w cukrze skórki cytrynowej
✔1/2 aromatu rumowego szczypta cynamonu
✔ 5 dag mąki ziemniaczanej
✔ 12,5 dag cukru
✔ 4 jajka
✔1 opakowanie cukru migdałowego
✔1 łyżeczka proszku do pieczenia
✔12,5 dag orzechów laskowych
✔ 12,5 dag moreli
✔ 12,5 dag rodzynek
✔ 6 dag migdałów
✔12,5 dag smażonej w cukrze skórki cytrynowej
✔1/2 aromatu rumowego szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
Rodzynki
przebrać, umyć, osuszyć. Morele pokroić w kostkę. Orzechy laskowe
przekroić na pół. Jajka ubić mikserem na puszysty krem. Cukier zmieszać z
cukrem
waniliowym i wsypać do ubijanego kremu. Miksować jeszcze 2 min. Dodać
aromat rumowy, cynamon, obydwa rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem do
pieczenia i przesianej. Pozostałe składniki połączyć z masą i wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy babkowej posmarowanej margaryna i posypanej
pokruszonymi biszkoptami lub bułką tartą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz