piątek, 8 kwietnia 2022

BAKALIOWA BABKA wielkanocna

Babka jest bardzo aromatyczna (dzięki skórkom owocowym) i wilgotna. Idealna do popołudniowej kawy, śmiało może gościć na wielkanocnym stole.
 
Składniki:
12,5 dag mąki
 
5 dag mąki ziemniaczanej
 
12,5 dag cukru
 
4 jajka
 
1 opakowanie  cukru migdałowego
 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
12,5 dag orzechów laskowych
 
12,5 dag moreli  
12,5 dag rodzynek
6 dag migdałów
 
12,5 dag smażonej w cukrze skórki cytrynowej
 
1/2 aromatu rumowego szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
Rodzynki przebrać, umyć, osuszyć. Morele pokroić w kostkę. Orzechy laskowe przekroić na pół. Jajka ubić mikserem na puszysty krem. Cukier zmieszać z cukrem waniliowym i wsypać do ubijanego kremu. Miksować jeszcze 2 min. Dodać aromat rumowy, cynamon, obydwa rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i przesianej. Pozostałe składniki połączyć z masą i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy babkowej posmarowanej margaryna i posypanej pokruszonymi biszkoptami lub bułką tartą.

Piec 70-90 min w piekarniku nagrzanym do 170-180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz