O właściwościach zdrowotnych kasz pisałam już kiedyś
- zapraszam do lektury - tutaj -KASZA
Pomysł na te kotlety wpadł mi do głowy- ponieważ miałam zdublowany zakup kaszy jęczmiennej. Krupnik się przejadł, więc ... oto są :) Całkiem smaczne i pożywne no i zdrowe. Mogą być smażone tradycyjnie na oleju lub w piekarniku na blaszce- robiłam i jedne i drugie i jak dla nas lepsze z patelni.
Składniki
✔1 szkl kaszy jęczmiennej
✔2.5 szkl. wody
✔1 cebula
✔2 ząbki czosnku
✔1 marchewka
✔1 brokuł
✔1 kiełbasa śląska
✔10 dag sera żółtego
✔4 pieczarki
✔1 jajko
✔1 pęczek koperku
✔pieprz
✔sól
✔bułka tarta
✔olej
Sposób przygotowania
Kaszę zalać wrzątkiem ( 2.5 szkl) i gotować 10 min na małym ogniu. Wyłączyć i poczekać aż płyn się wchłonie. Brokuł ugotować . Cebulę I czosnek drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę , pieczarki w plasterkach oraz marchew startą na drobnych oczkach. Ostudzić. Wszystko zblendować- dodać kaszę, jajko, koperek posiekany i ser żółty starty na dużych oczkach, bułkę tartą- tyle by masa była zwarta .Doprawić po swojemu. Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
✔1 szkl kaszy jęczmiennej
✔2.5 szkl. wody
✔1 cebula
✔2 ząbki czosnku
✔1 marchewka
✔1 brokuł
✔1 kiełbasa śląska
✔10 dag sera żółtego
✔4 pieczarki
✔1 jajko
✔1 pęczek koperku
✔pieprz
✔sól
✔bułka tarta
✔olej
Sposób przygotowania
Kaszę zalać wrzątkiem ( 2.5 szkl) i gotować 10 min na małym ogniu. Wyłączyć i poczekać aż płyn się wchłonie. Brokuł ugotować . Cebulę I czosnek drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę , pieczarki w plasterkach oraz marchew startą na drobnych oczkach. Ostudzić. Wszystko zblendować- dodać kaszę, jajko, koperek posiekany i ser żółty starty na dużych oczkach, bułkę tartą- tyle by masa była zwarta .Doprawić po swojemu. Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 20 min. Aby je zrumienić można przejść na termoobieg na 5 min przed końcem.- odwrócić. Lub tradycyjnie na patelni zrumienić z obu stron na oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz