środa, 23 marca 2022

SZYNKA "WĘDZONA" dla każdego

Przepis znalazłam  w  „skarbnicy wiedzy” przypadkiem, pomyślałam-wypróbuję- czemu nie?- mam już schab w 5 min to dlaczego nie „wędzona” szynka. Smak ma bardzo zbliżony do wędzonego, a poza tym zawsze to domowy wyrób.
Składniki:
* 1kg szynki  może być ciut więcej
* 1-1,5 łyżki soli
Do gotowania:
* 2,5 l wody
* 2 łyżki soli
* 1 łyżka ziaren pieprzu
* 6 torebek herbaty Lipton lub Tetley  Intensive Earl Grey
* 5 kulek ziela angielskiego
* 4 liście laurowe
* 4 kulki jałowca
* 4 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Szynkę umyć i oczyścić. Natrzeć solą i odstawić do lodówki na całą noc. Rano szynkę opłukać pod bieżącą wodą i włożyć do gotującej zalewy. Ważne by woda przykrywała cały kawałek mięsa. Gotować 1 godzinkę ( 60 min/ 1 kg mięsa). Wyjąć dopiero jak zalewa wystygnie. Schłodzić, kroić i zajadać.

6 komentarzy: