Przepis znalazłam w „skarbnicy wiedzy” przypadkiem,
pomyślałam-wypróbuję- czemu nie?- mam już schab w 5 min to dlaczego nie
„wędzona” szynka. Smak ma bardzo zbliżony do wędzonego, a poza tym zawsze to
domowy wyrób.
Składniki:
* 1kg szynki może być ciut więcej
* 1-1,5 łyżki soli
Do gotowania:
* 1kg szynki może być ciut więcej
* 1-1,5 łyżki soli
Do gotowania:
* 2,5 l wody
* 2 łyżki soli
* 1 łyżka ziaren pieprzu
* 6 torebek herbaty Lipton lub Tetley
Intensive Earl Grey
* 5 kulek ziela angielskiego
* 4 liście laurowe
* 4 kulki jałowca
* 4 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
* 4 liście laurowe
* 4 kulki jałowca
* 4 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Szynkę umyć i oczyścić. Natrzeć solą i odstawić do lodówki na całą noc.
Rano szynkę opłukać pod bieżącą wodą i włożyć do gotującej zalewy. Ważne by woda
przykrywała cały kawałek mięsa. Gotować 1 godzinkę ( 60 min/ 1 kg mięsa). Wyjąć
dopiero jak zalewa wystygnie. Schłodzić, kroić i zajadać.
6 torebek herbaty?
OdpowiedzUsuńTak herbaty, tak jak w przepisie jest napisane 🙂
UsuńRobię taką szynkę,pyszna,polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Pozdrawiam i smacznego 😋
UsuńNie znoszę herbaty o takim smaku,czy może być zwykła czarna?.
OdpowiedzUsuńMoże tylko musi być mocna🙂
Usuń