czwartek, 17 marca 2022

Ślimaki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Ceni się je głównie za wyborny smak i aromat. Mało kto wie, że PIECZARKI dostarczają także wielu cennych składników odżywczych: witaminy z grupy B (głównie wit. B1, B2 i B3), a także witaminę D.
 Zawierają też znaczące ilości minerałów i pierwiastków śladowych, np. fosforu, selenu, żelaza ,miedzi, kwas foliowy. Jak wykazały badania, jedzenie pieczarek może też obniżać poziom lipidów we krwi, zwiększać odporność i poprawić trawienie. Ze wszystkich grzybów to właśnie pieczarki (a oprócz nich prawdziwki) dostarczają najwięcej łatwo przyswajalnego białka. Dzięki temu z powodzeniem mogą zastępować w diecie mięso.
Pyszne, szybkie i łatwe do zrobienia przekąski  z ciasta francuskiego- doskonałe na przyjęcie.
 

Składniki
*opakowanie ciasta francuskiego
*30 dag pieczarek
*10 dag sera żółtego
*1 cebula
* 4 łyżki keczupu
*garść pietruszki zielonej
*sól, pieprz
* olej
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni z odrobina oleju. Dodać starte na dużych oczkach pieczarki- doprawić i ostudzić.  Dodać pokrojoną drobno  natkę pietruszki i ser- wymieszać. Rozwinąć ciasto, posmarować keczupem, rozłożyć farsz. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Ostrym nożem pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego   do 200C piekarnika. Piec 20 min.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz