środa, 16 marca 2022

Bananowe ciasto- kopiec kreta

BANANY są prawdziwym skarbcem witamin, minerałów i mikroelementów.   Zawierają węglowodany i witaminy z grupy B, wit. A,C,E, wapń i magnez, potas, fosfor, żelazo, sód, selen, miedź, mangan, jod fluor, cynk. Są lekkostrawne- idealne dla sportowców. Regularne spożywanie ich  zapobiega chorobom serca i depresjom. Chronią błonę śluzową żołądka, neutralizują kwasy, leczą wrzody żołądka i dwunastnicy. Łagodzą schorzenia wątroby i nerek.
Smaczne ciacho do kawki , na deser lub od tak- przełożone śmietanową masą i bananami

Składniki
Ciasto czekoladowe
*2szkl  mąki pszennej
*150 g cukru
*4 łyżki kakao
* 1 szkl. oleju
*3/4 szkl. mleka
*3 jajka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
Masa
*½ l. kremówki 36% lub 30%
* 5 łyżek cukru
* 2 galaretki cytrynowe
* 1 szkl. wrzątku
* 4 banany
* ½ tabliczki gorzkiej czekolady
* 1 cytryna
Sposób przygotowania
Jajka ubić z cukrem, dodać olej, pomału dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Na koniec wlać mleko. Wymieszać. Piec 45 min  w180C – do suchego patyczka.
Odciąć górę ciasta – delikatnie można wydrążyć i pokruszyć do miski.
Galaretki rozpuścić w 1 szkl. wrzątki- odstawić by lekko stężały.Śmietanę ubić z cukrem, dodać posiekana czekoladę i tężejącą galaretkę- wymieszać.Banany pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały.Na wydrążone ciasto nałożyć niewielką ilość masy śmietankowej, na to położyć banany i reszta masy. Posypać pokruszoną resztą ciasta.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz