BANANY są prawdziwym skarbcem
witamin, minerałów i mikroelementów. Zawierają węglowodany i witaminy z grupy
B, wit. A,C,E, wapń i magnez, potas, fosfor, żelazo, sód, selen, miedź, mangan,
jod fluor, cynk. Są lekkostrawne- idealne dla sportowców. Regularne spożywanie
ich zapobiega chorobom serca i depresjom. Chronią błonę śluzową żołądka,
neutralizują kwasy, leczą wrzody żołądka i dwunastnicy. Łagodzą schorzenia
wątroby i nerek.
Składniki
Ciasto
czekoladowe
*2szkl
mąki pszennej
*150
g cukru
*4
łyżki kakao
* 1
szkl. oleju
*3/4
szkl. mleka
*3
jajka
* 2
łyżeczki proszku do pieczenia
*
szczypta soli
Masa
*½ l.
kremówki 36% lub 30%
* 5
łyżek cukru
* 2
galaretki cytrynowe
* 1
szkl. wrzątku
* 4
banany
* ½ tabliczki
gorzkiej czekolady
* 1
cytryna
Sposób
przygotowania
Jajka
ubić z cukrem, dodać olej, pomału dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao.
Na koniec wlać mleko. Wymieszać. Piec 45 min
w180C – do suchego patyczka.
Odciąć
górę ciasta – delikatnie można wydrążyć i pokruszyć do miski.
Galaretki
rozpuścić w 1 szkl. wrzątki- odstawić by lekko stężały.Śmietanę
ubić z cukrem, dodać posiekana czekoladę i tężejącą galaretkę- wymieszać.Banany
pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały.Na
wydrążone ciasto nałożyć niewielką ilość masy śmietankowej, na to położyć banany
i reszta masy. Posypać pokruszoną resztą ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz