wtorek, 1 lutego 2022

ZUPA KREM z SELERA

SELER  
*oczyszcza organizm z toksyn,
 *pobudza przemianę materii,
 *obniża ciśnienie tętnicze, 
*koi system nerwowy, 
*działa kojąco na obolałe stawy, 
*ułatwia trawienie, 
*likwiduje zaparcia, 
*działa moczopędnie,
 *polepsza pracę serca,
 *pomaga trawić tłuszcze. 
Seler jest źródłem 
-witaminy C,  
-witamin z grupy B, 
-witaminy E. 
 Spośród warzyw korzeniowych seler zawiera najwięcej fosforu, ale dostarcza także wapnia, cynku, potasu, magnezu i żelaza. Poza tym seler naciowy, jak większość warzyw, jest niskokaloryczny – 100 g tego warzywa dostarcza tylko 17 kcal.
Kremowa i aromatyczna zupa z selera, z dodatkiem wielu warzyw, zabielona śmietaną, okraszona boczkiem- pyszna.
Składniki
*1  seler korzeniowy
*1-1 ,5 l. bulionu warzywnego
*3 łodygi selera naciowego
*1  pietruszka
*1 duża marchewka
*2 duże ziemniaki
*3 ząbki czosnku
*1  cebula
*3 łyżki oleju
*3 łyżki  śmietany 18%
*sól i pieprz do smaku
*kminek mielony
*ziele angielskie
*liść laurowy
do podania 
*podsmażony boczek 
*chleb żytni – grzanki
Sposób przygotowania
 Warzywa (seler, ziemniaki , pietruszkę i marchewkę, cebulę) pokroić  w kostkę. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać resztę warzyw, czosnek, selera naciowego pokrojonego. Podsmażyć ,zalać bulionem. Gotować  pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Wszystko zmiksować -zblendować, dodać śmietanę . Zagotować. Podawać z grzankami i  podsmażonym boczkiem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz