SELER
*oczyszcza
organizm z toksyn,
*pobudza przemianę materii,
*obniża ciśnienie tętnicze,
*koi
system nerwowy,
*działa kojąco na obolałe stawy,
*ułatwia trawienie,
*likwiduje
zaparcia,
*działa moczopędnie,
*polepsza pracę serca,
*pomaga trawić tłuszcze.
Seler
jest źródłem
-witaminy C,
-witamin z grupy B,
-witaminy E.
Spośród warzyw
korzeniowych seler zawiera najwięcej fosforu, ale dostarcza także wapnia,
cynku, potasu, magnezu i żelaza. Poza tym seler naciowy, jak większość warzyw, jest
niskokaloryczny – 100 g tego warzywa dostarcza tylko 17 kcal.
Kremowa i aromatyczna
zupa z selera, z dodatkiem wielu warzyw, zabielona śmietaną, okraszona
boczkiem- pyszna.
*1 seler korzeniowy *1-1 ,5 l. bulionu warzywnego *3 łodygi selera naciowego
*1 pietruszka *1 duża marchewka
*2 duże ziemniaki
*3 ząbki czosnku
*1 cebula
*3 łyżki oleju
*3 łyżki śmietany 18%
*sól i pieprz do smaku *kminek mielony *ziele angielskie *liść laurowy
do podania *podsmażony boczek *chleb żytni – grzanki Sposób przygotowania Warzywa (seler, ziemniaki , pietruszkę i marchewkę, cebulę) pokroić w kostkę. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać resztę warzyw, czosnek, selera naciowego pokrojonego. Podsmażyć ,zalać bulionem. Gotować pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Wszystko zmiksować -zblendować, dodać śmietanę . Zagotować. Podawać z grzankami i podsmażonym boczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz